Skip to main content
search
VijestiSvijet

Christopher J. Wiernicki: Vještačka inteligencija će preoblikovati sve u pomorstvu

AAA

Izvor fotografije: ABS

Christopher J. Wiernicki, predsjednik i izvršni direktor ABS-a, naglašava da će podaci, digital twins i vještačka inteligencija preoblikovati sve aspekte pomorstva, od regulative do operativnih procedura, što će izazvati industriju da odgovori na novu granicu zaštite bezbjednosti.

Ova poruka dolazi od Wiernicki-og tokom njegovog širokog uvodnog govora na Capital Link Shipping and Marine Services Forum-u u Londonu.

“Vještačka inteligencija ima sposobnost da generiše uvide u realnom vremenu, procjene rizika i praćenje ponašanja, što će poboljšati detekciju opasnosti kroz vizualizaciju. Digital twins će se koristiti za prikaz trenutnih performansi i projekciju budućih operacija. Ova prediktivna sposobnost omogućava nam da se suočimo sa glavnim izazovima digitalizacije i dekarbonizacije – nepredviđenim bezbjednosnim posljedicama brzog tehnološkog napretka,” rekao je Wiernicki.

Objasnio je da prihvatanje potpuno digitalnog operativnog modela suštinski mijenja prirodu bezbjednosti. Podsjetimo, Christopher J. Wiernicki je dobio nagradu GREEN4SEA Leadership Award 2023 za svoj doprinos održivijem i ekološki prihvatljivijem brodarstvu.

“Bezbjednost u budućnosti neće biti definisana samo kao odsustvo nesreća, već kao nova jednačina kapaciteta i sposobnosti u odnosu na potražnju,” dodao je. “U ovoj novoj jednačini, kapacitet i sposobnost predstavljaju obučeni ljudi, sistemski pristup i postotak upotrebe digitalnih tehnologija, dok potražnja predstavlja složenost dekarbonizacije i brzo promjenljivo tehnološko okruženje. Naša buduća granica zaštite bezbjednosti definisana je tamo gdje se kapaciteti i sposobnosti izjednačavaju sa potražnjom. Bezbjednost postaje sve više sinonim za sajber bezbjednost i pouzdanost.”

Wiernicki naglašava da potencijal za pomorsku industriju donosi značajan napredak u bezbjednosti.

“Vjerujem da ova nova, prediktivna granica bezbjednosti predstavlja ništa manje od promjene paradigme u performansama naše industrije, sa potencijalom da otvori velike dobitke u bezbjednosti. Međutim, pred nama je još mnogo posla u oblastima obuke, razvoja sistema i sajber bezbjednosti kako bi industrija mogla u potpunosti iskoristiti ovu priliku,” zaključio je Christopher J. Wiernicki.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply