Skip to main content
search
VijestiSvijet

Aramco potpisuje ugovore sa kineskim kompanijama Rongsheng i Hengli

AAA

Izvor fotografije: Aramco

Aramco je potpisao sporazume sa kineskim kompanijama Rongsheng Petrochemical i Hengli Group kako bi proširili saradnju u energetskom i petrohemijskom sektoru. Ovi ugovori uključuju preliminarnu dokumentaciju koja se odnosi na Sporazum o razvoju sa kompanijom Rongsheng Petrochemical (Rongsheng) i Sporazum o strateškoj saradnji sa grupom Hengli.

Sporazum sa Rongsheng-om povezan je sa potencijalnim zajedničkim razvojem proširenja postrojenja kompanije Saudi Aramco Jubail Refinery Company (SASREF). Ovaj sporazum slijedi nakon objave u aprilu da su Aramco i Rongsheng potpisali Okvirni sporazum o saradnji koji se odnosi na planiranu formaciju zajedničkog preduzeća u SASREF-u, kao i značajna ulaganja u saudijski i kineski petrohemijski sektor.

Ovo uključuje potencijalno preuzimanje 50% udjela u SASREF-u od strane Rongsheng-a, razvoj liquids-to-chemicals projekta i proširenja u SASREF-u, potencijalno preuzimanje 50% udjela Aramco-a u Rongsheng-ovoj kompaniji Ningbo Zhongjin Petrochemical, kao i učešće u njenom projektu proširenja.

Sporazum sa grupom Hengli odnosi se na potencijalno preuzimanje 10% udjela Aramco-a u kompaniji Hengli Petrochemical, nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u aprilu 2024. godine, čiji je cilj unapređenje programa liquids-to-chemicals i obezbjeđivanje dugoročnih ugovora o snabdijevanju sirovom naftom.

Mohammed Y. Al Qahtani, predsjednik sektora prerađivačke industrije Aramco-a, izjavio je: „Potpisivanje ovih sporazuma potvrđuje naše uvjerenje u dugoročne, obostrane koristi koje mogu proizaći iz bliske saradnje Aramco-a sa našim kineskim partnerima. Kina je važna zemlja u našoj globalnoj strategiji razvoja prerađivačke industrije, i radujemo se daljem jačanju odnosa koji traju više od tri decenije, kako bismo otvorili nove prilike na ovom ključnom tržištu.“

„Ovi sporazumi odražavaju našu kolektivnu namjeru da unaprijedimo odnose u vitalnim sektorima, doprinesemo ciljevima prerađivačke industrije i energetike i u Saudijskoj Arabiji i Kini, te pomognemo u razvoju budućih tehnoloških rješenja,“ dodao je Al Qahtani.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply