Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

CLIA: Pozivamo Vladu da uvede novu taksu počevši od 2026. godine

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Međunarodno udruženje kruzing kompanija (CLIA) zauzelo je stav povodom mjera za upravljanje turizmom u Grčkoj. CLIA poziva Vladu na značajnu konsultaciju sa kruzing kompanijama, lokalnim vlastima, lukama i turističkim subjektima koji su pogođeni ovim mjerama, te traži da nova taksa bude uvedena tek od 2026. godine, omogućavajući da se uzme u obzir uticaj ovih sistema.

“Razumijemo želju grčke Vlade da osigura uravnotežen i održiv turizam u Grčkoj. Pozdravljamo komentare ministra turizma o značaju lučke infrastrukture za poboljšanje upravljanja turističkim tokovima, kao i želju za promocijom novih destinacija — prioriteti koji su u skladu sa Akcionim planom CLIA-e za Grčku, usvojenim prošle godine. Takođe, prepoznajemo želju Vlade da poveća broj brodova sa polazištem iz grčkih luka (homeporting), s obzirom na značajan doprinos koji ova praksa ima za grčku ekonomiju.

Istovremeno, ohrabrujemo Vladu da razmotri mogući ekonomski uticaj nove takse po putniku za kruzing turizam, te ponovo pozivamo na značajne konsultacije sa kruzing kompanijama, lokalnim vlastima, lukama i turističkim subjektima koji su pod uticajem ove odluke.

Godine 2025. biće uvedeni novi sistemi za upravljanje pristaništima na Santorini-ju i Mykonos-u. Stoga, pozivamo Vladu da implementira novu taksu počevši od 2026. godine, omogućavajući da se uzme u obzir uticaj ovih sistema.

U svakom slučaju, nastavićemo da blisko sarađujemo sa Vladom na svim inicijativama koje podstiču održivi turizam, donoseći koristi kako posjetiocima, tako i lokalnim zajednicama.”

Izvor: newmoney-gr.cdn.ampproject.org

Podijeli vijest:

Leave a Reply