Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

SmartPropulsion: Revolucija u smanjenju potrošnje goriva i osiguravanju usklađenosti

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U globalnoj pomorskoj industriji, održivost i ekonomska efikasnost postaju sve više povezane. Vlasnici i operateri brodova suočavaju se sa pritiscima da usvoje rješenja za uštedu goriva kako bi ispunili sve strožije regulative, poput cilja nulte emisije do 2050. godine, ali i očekivanja tržišta za ekološki prihvatljivijim brodovima.

Iako mnoge tehnologije obećavaju poboljšanja efikasnosti, često su skupe, složene za implementaciju i, u nekim slučajevima, ne isporučuju rezultate koji su prvobitno obećani. To pomorske kompanije dovodi u situaciju bez izlaza; ako ne ispune propise, jednostavno neće moći da upravljaju brodom. Čak i ako su trenutno usklađeni, moraju održavati CII rejting u skladu sa promjenjivim regulativama, suočavajući se sa rastućim troškovima goriva i novim zakonima o oporezivanju ugljen-dioksida, što čini smanjenje operativnih troškova presudnim.

Suočeni sa ovom neizvjesnošću, vlasnici brodova moraju donositi prave odluke ne samo kako bi osigurali profitabilnost i usklađenost sada, već i kako bi smanjili rizike u budućnosti. Industrija traži rješenje koje je isplativo za instalaciju, ne zahtijeva odlazak broda u dry dock i garantuje neophodne uštede goriva. Jedna dokazana tehnologija ispunjava sve ove zahtjeve i nudi još više, a poznata je kao SmartPropulsion i postiže impresivne rezultate.

SmartPropulsion je energetski efikasno rješenje koje nudi kompanija Emerson, koje koristi tehnologije Frugal za optimizaciju performansi pogonskog sistema. Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji (AI) i mašinskom učenju, sistem prati i analizira parametre rada broda u realnom vremenu, prilagođavajući se za maksimalnu efikasnost.

Smanjenje potrošnje varira u zavisnosti od tipa propelera, ali je dokumentovana ušteda goriva do 15% na brodovima opremljenim CPP (kontinuirano promjenljivi propeleri), dok je ušteda do 5% zabilježena na brodovima opremljenim FPP (fiksni propeleri). Svaki brod prolazi kroz poslovnu evaluaciju na osnovu istorijskih podataka, koja procjenjuje izvodljivost i povrat na investiciju. Ne samo da to znači značajne uštede na troškovima goriva, već SmartPropulsion takođe pomaže brodovima da se usklade sa postojećim i nadolazećim propisima o emisijama i postignu optimalan CII rejting.

SmartPropulsion je kompatibilan sa svim tipovima brodova, motora, goriva i sistema za pogon. Kao “on-top” rješenje, direktno se povezuje sa postojećim sistemom kontrole pogona, a ne sa motorom ili propelerom, što osigurava sigurnost opreme i daje niže troškove implementacije u poređenju sa drugim tehnologijama za uštedu energije.

Instalacija može biti završena za tri dana, bez potrebe za odlaskom u dry dock ili vanrednih dana mirovanja broda. To znači da brodovi mogu brzo nastaviti sa radom i početi ostvarivati značajne operativne uštede za svega šest mjeseci. Ovaj sistem zahtijeva minimalnu obuku, a pošto je zasnovan na softveru, održavanje je gotovo nepostojeće.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply