Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Alarmi na mostu povećani za 197% u manje od dvije decenije

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Digitalizacija pomorskih operacija dovela je do povećanja broja alarma na mostu brodova za 197% u manje od dvije decenije, što često stvara kritično preopterećenje alarma i dovodi do loših odluka, otkriva novo istraživanje klasifikacionog društva Lloyd’s Register.

U istraživanju LR-a naglašava se da broj alarma na brodovima mora biti racionalizovan kako bi se osiguralo da oni podržavaju operativne sposobnosti oficira, umjesto da predstavljaju distrakciju ili iritaciju.

Na mostu broda, broj alarma iznosi 74 po satu u situacijama koje zahtijevaju visok nivo koncentracije oficira. U strojarnici, određeni segmenti brodova bilježe prosječno 2.500 alarmnih upozorenja na dan, dok je maksimalan dnevni broj alarma dostigao 22.500.

Digitalizacija pomorskih operacija dovela je do instalacije sve većeg broja tehnologija i senzora na brodove, često sa alarmnim funkcijama.

„Prekomjeran broj alarma na brodovima danas često dovodi do zamora od alarma, što može negativno uticati na operativnu svjesnost i performanse oficira na brodu,“ navodi se u novom istraživanju.

Trenutno ne postoje regulativni instrumenti koji obavezuju opravdanje sigurnosnog kredita koji se pripisuje alarmima.

Dankan Dafi, globalni direktor tehnologije, elektrotehničkih sistema i digitalizacije u LR-u, izjavio je: „Ova istraga otkriva nenamjerne posljedice mnogih nekoordinisanih zahtjeva za alarmima u sistemu broda. Postoji očigledna potreba za nekim alarmima, ali konfuzija oko potrebnih akcija ili nejasnoća o uzrocima može dovesti do ozbiljnih incidenata.“

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply