Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Sektor LR1/Panamax tankera – privlačna nova investicija?

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Vlasnici tankera su u posljednjih nekoliko godina zaobilazili kategoriju LR1 i Panamax što je dovelo do vrlo niskog nivoa novih narudžbina, prema navodima brokera Gibson.

Umjesto naručivanja LR1/Panamax brodova, vlasnici su se odlučivali za LR2/Aframax tankere i MR tankere, koji su pogodniji za duge rute i nude ekonomiju obima.

Statistike koje je objavio broker za tankere, Gibson, pokazuju da je između 2016. i 2022. godine naručeno samo devet brodova u kategoriji LR1/Panamax. Ovaj sektor već ima visok prosječan starosni vijek flote: do kraja ove godine, 16,5% flote će biti starije od 20 godina, a pod pretpostavkom da neće biti rashodovanja, dodatnih 33% će dostići 20 godina između 2025. i 2028. godine. Do tada će gotovo polovina tankera u ovoj kategoriji biti u trećoj deceniji svog rada.

Nijedan novi tanker u ovoj veličini nije naručen od kraja 2020. do januara ove godine. Dva su ušla u službu ove godine, osam će biti naručeno sljedeće godine, 19 u 2026. i 2027. godini, a pet u 2028. godini.

Gibson navodi da su tonne-miles za LR1 tankere pali za 2,5% u posljednjih pet godina, dok su Panamax tankeri zabilježili pad od 42%. Iako su proizvodne količine čiste nafte u LR1 kategoriji ostale stabilne na ključnim tržištima Bliskog istoka i Indije, najveći pritisak na smanjenje došao je iz Dalekog istoka i sjeverne Evrope zbog promjena u rafinerijskom sektoru, navodi Gibson.

Međutim, u pogledu tonne-miles, kategorija LR2/Aframax nastavlja da raste. Tonne-miles za LR2 su porasle za 29%, a Aframax trgovina je porasla za 18% u posljednjih pet godina.

Vlasnici tankera se, naravno, suočavaju sa većim prijetnjama za svoje poslovne modele od većine drugih vlasnika brodova. Svi vlasnici brodova moraju biti zabrinuti zbog dizajna, mašinerije i budućeg goriva novih brodova, ali vlasnici tankera moraju razmotriti i da li će njihova osnovna trgovina opstati za dvadeset godina. Novi tanker naručen danas vjerovatno ne bi bio isporučen prije 2028. godine, a sa operativnim vijekom od 20 godina, to bi ga dovelo gotovo do sredine vijeka.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply