Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

MSC sklapa ugovor za izgradnju 10 brodova u brodogradilištu Hengli Heavy

AAA

Izvor fotografije: Yangzijiang Shipbuilding

Mediterranean Shipping Co (MSC), pod vođstvom Gianluigi Aponte-a, nastavlja svoj niz narudžbi novih brodova as prvom narudžbom u brodogradilištu Hengli Heavy Industry.

Ovaj švajcarski brodarski gigant potpisao je ugovor za seriju od 10 LNG dual fuel kontejnerskih brodova kapaciteta 21.000 TEU, sa isporukom planiranom za 2027. godinu.

Vrijednost ugovora nije objavljena, ali prema aktuelnim trendovima u brodogradnji, cijena bi mogla premašiti 2,5 milijarde dolara. Ovaj sporazum slijedi nakon strateškog okvirnog sporazuma o širokom spektru saradnje, uključujući izgradnju novih brodova, proizvodnju motora, popravku brodova i modernizaciju plovila, koji je postignut u avgustu.

MSC, koji vodi Soren Toft, posjeduje flotu veću od 6 miliona TEU, što mu daje 20% udjela u globalnoj floti kontejnerskih brodova. Kao najveća kontejnerska linija na svijetu, MSC je ovog ljeta sklopio više velikih narudžbina u kineskim brodogradilištima. Prije najnovijeg ugovora, knjiga narudžbi MSC-a obuhvatala je oko 130 brodova, a prema podacima Alphaliner-a, očekuje se da će ovi brodovi povećati flotu za dodatnih 1,8 miliona TEU u narednim godinama.

U vezi sa vijestima o narudžbama kontejnerskih brodova, brokeri sugerišu da njemački brodar Hapag Lloyd planira narudžbinu serije LNG dual fuel brodova kapaciteta 9.000 TEU i 17.000 TEU u kineskim brodogradilištima, sa pismom namjere koje bi moglo biti potpisano u četvrtom kvartalu. Takođe, jedan neimenovani grčki brodar je u pregovorima o narudžbini brodova kapaciteta 16.000 TEU u Južnoj Koreji, sa isporukom planiranom za 2027. godinu.

Za brodogradilište koje brzo raste, nekada poznato kao STX Dalian, ugovor sa MSC-om predstavlja prvu narudžbinu za kontejnerske brodove. Pored toga, brodogradilište je nedavno rezervisalo četiri slot-a za izgradnju VLCC supertankera za Hengli Group – što predstavlja drugu narudžbinu supertankera od strane matične kompanije – sa isporukom predviđenom za 2026. i 2027. godinu.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply