Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Brodogradnja: Sljedeći veliki korak za Neorio i Elefsinu

AAA

Izvor fotografije: Heracles Kritikos / Shutterstock.com

Obnova brodograđevinskog sektora mogla bi igrati značajnu ulogu u grčkoj ekonomiji u narednim godinama, podstičući ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Brodogradilišta Skaramangas su već obnovila svoje komercijalne aktivnosti od februara 2024. godine, nakon što ih je preuzeo brodovlasnik George Prokopiou.

Uprava kompanije fokusirala se na dva prioriteta: modernizaciju opreme—s obzirom na to da u posljednjih 15 godina nije bilo značajnih popravki—i širenje komercijalnih aktivnosti.

Do sada su u brodogradilištu Skaramangas obavljeni radovi na 17 brodova, uključujući tri jahte, devet tankera, četiri kontejnerska broda i jedan balker.

Brodogradilište je nedavno uspješno završilo popravke na propulzivnom sistemu tankera tipa Suezmax, dužine 274,2 metra i širine 50 metara, sa ukupnim kapacitetom od 150.000 tona, potvrđujući svoju lidersku poziciju u složenim brodograđevnim popravkama. Ovaj tip broda je najveći koji se može smjestiti u dok u Grčkoj, a brodogradilište Skaramangas je jedino u zemlji koje može obavljati ovakve popravke, zahvaljujući veličini Doka br. 4 (335 x 54 metra), specijalizovanom osoblju, infrastrukturi i opremi.

Popravka je uključivala demontažu propelera, oštećenog krajnjeg osovinskog vratila, međuvratila i konusa propelerskog vratila. Tokom dokovanja broda, završeni su svi radovi planirani za period od pet godina, u okviru zadatih rokova.

Tim za dizajn i modernizaciju već je usmjeren na prilagođavanje potrebama nove ere, uključujući servisiranje brodova za transport tečnog gasa (LNG). Ostale ključne oblasti uključuju popravke brodova, posebno velikih Suezmax plovila, kao i održavanje, prepravke i potencijalnu izgradnju mega jahti u budućnosti. Uprava brodogradilišta, koja teži da postane lider u Mediteranu, pokrenula je značajne investicije za unapređenje infrastrukture tokom naredne dvije godine.

Ove nadogradnje uključuju popravke pumpi i trafostanica, jačanje sistema za zaštitu od požara i reaktivaciju velikog doka.

U međuvremenu, dvije velike brodograđevinske jedinice koje je od 2019. godine preuzeo ONEX Group—Neorio na Sirosu i brodogradilište Elefsina—do sada su obavile radove na 612 grčkih i stranih plovila, od kojih je 117 servisirano u Elefsini.

Kako je istakao predsjednik i izvršni direktor ONEX Shipyards & Technologies, Panos Xenokostas, oba brodogradilišta su spremna da već sutra preuzmu nove projekte brodogradnje, s obzirom na to da su već podnijeli prijedloge i projekte. Govoreći nedavno na konferenciji o transportu u Atinskoj koncertnoj dvorani, Xenokostas je naglasio potrebu za modernizacijom pravnog okvira za grčka brodogradilišta, s obzirom na to da sektor na međunarodnom tržištu posluje sa fleksibilnošću i nedostatkom odgovarajućeg pravnog okvira. Takođe je pozvao na stvaranje specijalnog sekretarijata za brodogradnju, s obzirom na broj nadležnih institucija.

Xenokostas je napomenuo da je sektor bio zanemaren oko 25 do 30 godina, ne samo u pogledu infrastrukture i osoblja, već i zakonodavno. Međutim, dodao je da je vlada sada prihvatila inicijativu i viziju za oživljavanje ovog sektora, koji je postao nacionalni cilj.

Xenokostas je takođe naglasio da Grčka mora ojačati svoj brodograđevni sektor u skladu sa dekarbonizacijom brodarstva, pozivajući se na izvještaj bivšeg predsjednika Evropske centralne banke, Mario Draghi, koji ističe potrebe za investicijama kako bi se postigla nulta emisija ugljen-dioksida u pomorskom transportu.

Govoreći o investicionom planu, Xenokostas je rekao da napreduje ubrzanim tempom, napominjući da je već izdvojeno više od 120 miliona eura za kapitalne izdatke, dugoročna ulaganja i isplate za osoblje koje je bilo neplaćeno 5-6 godina.

Što se tiče segmenta popravki, predsjednik Udruženja grčkih brodogradilišta, Panos Xenokostas, ponovio je da su oba brodogradilišta potpuno operativna, izjavivši da smo “u poređenju sa prethodnim godinama sada na oko 250% kapaciteta.”

“Ako uzmete u obzir da ni Elefsina ni Siros u svojim najboljim godinama nisu ostvarili prihod veći od 20-21 milion eura, ove godine će segment popravki u dva brodogradilišta premašiti 120 miliona eura,” dodao je.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply