Skip to main content
search
VijestiSvijet

Inicijative danskih brodovlasnika za zaštitu kitova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Svake godine, veliki broj kitova gubi život usljed sudara sa brodovima. Svojom novom politikom, Danish Shipping, institucionalno tijelo koje predstavlja danske brodovlasnike, ima za cilj da istakne ovaj problem i doprinese smanjenju ovakvih incidenata.

Povećanje brodskog saobraćaja na važnim pomorskim rutama širom svijeta često predstavlja prijetnju životima i zdravlju kitova. Ovi sudari takođe mogu predstavljati bezbjednosni rizik za brodove, posebno za one manje veličine. Stoga je u interesu svih da se rizik od sudara sa kitovima smanji koliko god je to moguće.

“Imamo odgovornost da vodimo računa o morskom životu u morima kroz koja plove naši brodovi. Nadam se da, podizanjem svijesti o sudarima sa kitovima, možemo doprinijeti smanjenju mogućnosti da do njih dođe,” izjavila je Nina Porst, direktorica za klimu, životnu sredinu i bezbjednost pri Danish Shipping-u.

Politika danskih brodovlasnika ima za cilj zaštitu kitova, posebno u područjima gdje se oni razmnožavaju, podstičući svoje članove da preduzmu potrebne mjere kako bi smanjili rizik od sudara brodova sa kitovima. Nova politika naglašava potrebu da članovi danske pomorske zajednice budu svjesni i da slijede sve postojeće smjernice i preporuke, uključujući one koje daje IMO, te da traže relevantne informacije o kretanju kitova, koje redovno objavljuju organizacije poput World Shipping Council-a.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply