Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Najnoviji kruzer Disney kompanije uspješno prevezen rijekom Ems

AAA

Izvor fotografije: Meyer Werft

Najnoviji brod kompanije Disney Cruise Line, Disney Treasure, uspješno je prevezen iz brodogradilišta Meyer Werft u Papenburgu, Njemačka, do Eemshaven-a u Holandiji. Ovaj događaj označava važan korak ka planiranoj isporuci broda kasnije ove godine.

„Transfer preko rijeke Ems je protekao veoma dobro i postignuta je važna prekretnica,“ saopštili su iz Meyer Werft-a.

Putovanje, poznato kao “conveyance”, predstavlja jedinstvenu vožnju od 32 kilometra niz rijeku Ems, od unutrašnjeg brodogradilišta Meyer Werft do Eemshaven-a, a zatim ka otvorenom moru.

Disney Treasure, koji će se sada pripremati za probnu plovidbu, dio je ambicioznog plana širenja flote Disney Cruise Line-a, koja trenutno ima pet brodova. Ovaj brod je prvi od osam novih kruzera naručenih od Meyer Werft-a, sa planiranom isporukom do 2031. godine. Treasure i njegov sestrinski brod, Disney Destiny, planirani su za isporuku 2024. i 2025. godine.

Proširenje flote temelji se na dugogodišnjoj saradnji između Disney-a i Meyer Werft-a, koja je započela isporukom brodova Disney Dream i Disney Fantasy 2010. i 2012. godine. Njihova saradnja dostigla je novu prekretnicu 2022. godine isporukom broda Disney Wish, novog broda Disney kompanije nakon decenije, koji koristi LNG sa nižim emisijama. Disney Treasure dolazi u trenutku kada su njemačka vlada i Donja Saksonija postigli dogovor o spašavanju kompanije Meyer Werft, u transakciji koja uključuje sticanje 80% udjela i investiciju od 400 miliona eura, uz dodatne garancije od 2 milijarde eura.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply