Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

SAD i Kanada u pregovorima o naftnom bogatom arktičkom podmorju

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Sjedinjene Američke Države i Kanada uskoro bi mogle objaviti da su postigle dogovor o pokretanju pregovora o preklapajućim teritorijalnim zahtjevima u Arktiku, regiji koja je izazvala sve veće interesovanje Kine i Rusije, izvijestio je Bloomberg u utorak, pozivajući se na anonimni izvor upoznat sa temom.

SAD i Kanada osporavaju pravo na arktičko podmorje u dijelovima mora Bofort, za koje se vjeruje da sadrži ogromne rezerve nafte. Dvije susjedne i savezničke države imaju preklapajuće zahtjeve na podmorje sjeverno od Aljaske, Jukona i Sjeverozapadnih teritorija.

Očekuje se da će obije zemlje uskoro objaviti početak razgovora kako bi konačno razgraničili svoju morsku granicu u moru Bofort.

Izvorni razlog spora leži u formulaciji anglo-ruskog sporazuma iz 1825. godine, čija su prava kasnije, u 19. vijeku, naslijedile SAD i Kanada.

SAD i Kanada sada žele sarađivati kako bi pregovorima razjasnili morsku granicu u ovom području.

Ovaj sporazum dolazi u trenutku kada i Kina i Rusija usmjeravaju pažnju ka arktičkim teritorijama, jer teže istraživanju novih resursa i trgovačkih ruta u Arktiku.

Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država (USGS) procijenio je prije više od deset godina da područje sjeverno od Arktičkog kruga može sadržati oko 90 milijardi barela neotkrivene i tehnički izvodljive nafte, što je bila prva procjena te vrste iz 2008. godine. Takođe se smatra da taj region ima 1.670 triliona kubnih stopa tehnički izvodljivog prirodnog gasa. Prema USGS-u, ukupno 44 milijarde barela tehnički izvodljivog tečnog prirodnog gasa u 25 geološki definisanih oblasti imaju potencijal za eksploataciju nafte i gasa.

Izvor: oilprice.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply