Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Frontline ostvario 46 miliona dolara posebnih benefita iz dogovora sa Euronav-om

AAA

Izvor fotografije: Edgar Lee Espe / Shutterstock.com

Belgijski sud je donio presudu u kojoj se navodi da je Compagnie Maritime Belge (CMB) pogrešno izračunala vrijednost “posebnih pogodnosti” koje je Frontline ostvario prilikom sticanja VLCC flote Euronav-a.

Na prvi pogled:

  • Belgijski tržišni sud donio je odluku o tužbama investitora FourWorld protiv ponude CMB-a za Euronav.
  • FourWorld će zatražiti od belgijskog tijela za finansijske usluge i tržišta (FSMA) da poveća cijenu ponude za 0,52 dolara po dionici.
  • FourWorld takođe traži poništenje obavezne kupovine CMB-a u posebnom pravnom postupku.

U izjavi Euronav je naveo da je tržišni sud u Belgiji „uglavnom odbacio tužbe“ koje je pokrenuo FourWorld Capital Management protiv obavezne ponude CMB-a za preuzimanje Euronav-a, što se dogodilo istovremeno sa prodajom 24 VLCC-a kompaniji Frontline.

CMB je ranije bio uključen u borbu za kontrolu nad Euronav-om sa Frontline-om.

Sud je utvrdio da je prilikom određivanja cijene brodova koje je Euronav prodao Frontline-u, pogrešno izračunata vrijednost posebnih pogodnosti koje su pripale tankerskoj kompaniji John Fredriksen-a, u iznosu od 0,52 dolara po dionici u obaveznoj ponudi CMB-a za dionice Euronav-a. Ovo bi značilo dodatnih 46 miliona dolara isplaćenih dioničarima. FourWorld je tvrdio da su pogodnosti bile čak 7,02 dolara po dionici.

FourWorld je u izjavi naveo da je sud utvrdio kako CMB nije uzeo u obzir posebne pogodnosti vrijedne 104 miliona dolara, koje su dodijeljene Frontline-u tokom istovremene prodaje brodova i ponude za preuzimanje.

Investiciona kompanija je istakla iz prevoda presude: “Posebno je zanimljivo da su pregovori o prodaji flote, iako su uključivali transakciju između Frontline-a i Euronav-a, vođeni isključivo između Frontline-a i CMB-a. Euronav nije bio za pregovaračkim stolom. Kao što FourWorld s pravom navodi, Euronav je potpuno zanemaren.”

Euronav je naveo da sud nije naložio CMB-u niti belgijskom tijelu za finansijske usluge i tržišta (FSMA) da poveća cijenu ponude.

„Presuda ukazuje na to da FSMA zadržava diskreciono pravo da odluči da li je takvo povećanje cijene opravdano,“ rekao je Euronav.

„Ukoliko FSMA utvrdi da je prilagođavanje prikladno i naloži povećanje od 0,52 USD po dionici Euronav-a u skladu sa nalazima Tržišnog suda, CMB je najavio da će isplatiti iznos povećanja svim dioničarima koji su valjano predali svoje dionice u ponudi.“

FourWorld je naveo da će zatražiti od FSMA povećanje cijene ponude za 0,52 dolara.

FourWorld vjeruje da presuda daje težinu posebnom pravnom postupku koji pokreće na Sudu za privredne sporove u Antwerpen-u, sa ciljem poništenja obavezne kupovine CMB-a, prodaje flote Euronav-a Frontline-u u iznosu od 2,35 milijardi dolara i odluke Euronav-a da se odrekne i riješi svoje arbitražne zahtjeve protiv Frontline-a. Slučaj je zakazan za maj 2026. godine.

„CMB i Frontline su uspjeli sklopiti dogovor vijeka pred očima nadzornog odbora Euronav-a i finansijskih regulatora. Naše dugogodišnje iskustvo u borbi za interese manjinskih dioničara pokazuje da, ako se neki dogovor čini previše dobrim da bi bio istinit, vjerovatno i jeste. FourWorld će nastaviti da se bori kroz sudove za pravičan ishod ovog slučaja,“ rekao je Addis iz FourWorld-a.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply