Skip to main content
search
VijestiSvijet

Velika Britanija prati kretanje teretnog broda natovarenog amonijum-nitratom

AAA

Izvor fotografije:  Shutterstock.com

Malteški teretni brod Ruby nastavlja privlačiti pažnju širom svijeta, a britanske pomorske vlasti su najnovije koje prate kretanje ovog broda. Natovaren sa 20.000 tona amonijum-nitrata, koji je navodno bio namijenjen Kanarskim ostrvima kao đubrivo, opasna priroda tereta izazvala je međunarodnu pažnju, posebno zbog oštećenja broda u arktičkoj oluji.

Nakon što je odbijen u lukama Norveške, Litvanije i Švedske, a potom podvrgnut ograničenjima od strane danskih vlasti, Ruby je krenuo ka jugu, navodeći Maltu kao svoje odredište. Brod je u vlasništvu kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a registrovan je u Malti, čije su vlasti kao država zastave uključene u napore da pronađu luku utočišta za brod.

Brod je stigao do sjeveroistočnog dijela Engleskog kanala i usidrio se između Holandije i Velike Britanije, a zatim se pozicionirao uz obalu Kenta, Engleska. Ovo je izazvalo veliku pažnju medija i spekulacije o njegovom kretanju. Uprkos uvjeravanjima vlasti iz Norveške, Švedske i drugih zemalja da je teret sigurno ukrcan i da postoji minimalan rizik od eksplozije, interesovanje je nastavilo rasti.

Brod se nalazi oko 14 milja od obale Kenta, a britanska Obalska straža morala je odgovoriti na spekulacije medija. Potvrdili su da su svjesni situacije i u svojoj izjavi naveli da je brod “trenutno sigurno usidren izvan teritorijalnih voda Velike Britanije”. Takođe su naglasili da su u “redovnom kontaktu” sa posadom broda.

Portparol je rekao za Express.co.uk da Ruby “čeka odgovarajuće uslove da se bunkeriše prije prolaska kroz Engleski kanal”. Međutim, pojasnio je da brod nije pod restrikcijama i da mu nije potrebna posebna dozvola za nastavak plovidbe. Ipak, dogovoreno je sa državom zastave i klasifikacionim društvom DNV da brod, zbog pukotine na trupu i oštećenja propelera i kormila, mora biti praćen tegljačem tokom plovidbe. Njegov pratilac, Amber II, tegljač takođe registrovan u Malti, pristao je u Holandiji, vjerovatno kako bi dopunio zalihe ili omogućio smjenu posade dok je Ruby usidren.

Ishod situacije i dalje je neizvjestan. Malteške vlasti su takođe izjavile za lokalne medije da neće dozvoliti ulazak broda u luku ukoliko prethodno ne iskrca svoj teret. Litvanija je postavila ista ograničenja kada je objavljeno da će brod otići u Zapadno brodogradilište radi popravki.

Najnovije spekulacije ukazuju na to da menadžeri traže manje brodove kako bi mogli prebaciti teret na skladištenje.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply