Skip to main content
search
VijestiSvijet

Maersk smanjuje rodni jaz među pomorcima uz “Equal at Sea”

By 01/10/2024October 2nd, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Maersk

Maersk je izvijestio o značajnom napretku u smanjenju dugotrajnog rodnog jaza u svojoj radnoj snazi. Kroz inicijativu Equal at Sea u Indiji, broj žena kadeta u Maersk-u u Indiji porastao je sa 41 u 2021. na preko 350 ove godine. Ukupan procenat žena kadeta u ovogodišnjem upisu porastao je na 45% u oblastima nautike i inženjeringa, čime se značajno poboljšala raznolikost među pomorcima Maersk-a u Indiji. Ovaj uspjeh takođe je kompaniju približio njenom cilju za 2027. godinu – postizanju jednake rodne zastupljenosti među kadetima.

Maersk je pokrenuo inicijativu Equal at Sea 2022. godine, ciljajući na indijsko tržište. Glavni cilj ove inicijative je postizanje rodne jednakosti među pomorcima Maersk-a i rješavanje istorijske potzastupljenosti žena u pomorskoj industriji. Studija iz 2022. godine, koju su sproveli IMO i WISTA, ukazala je na to da žene čine samo 29 procenata ukupne radne snage u pomorskoj industriji. Broj žena pomoraca je još manji, sa samo dva procenta od približno dva miliona pomoraca širom svijeta koji su žene. Očekuje se ažuriranje ovih podataka sljedeće godine kada IMO i WISTA objave rezultate ankete Žene u pomorstvu za 2024. godinu.

„Kroz naše inicijative uspješno smo inspirisali više žena u Indiji da izaberu pomorstvo kao karijeru. Dostizanje 45 procenata rezultat je velikog timskog rada unutar Maerska i širom industrije. Sada je trenutak da zadržimo ovaj zamah i osiguramo da žene koje su regrutovane ostanu u floti,“ izjavio je Karan Kočar, direktor za pomorski kadar u Aziji, Maersk.

Uspjeh programa Equal at Sea u Indiji ima značajan uticaj na globalni napredak Maersk-a u poboljšanju rodne raznolikosti. Broj žena pomoraca u Maersk-ovoj floti više je nego udvostručen, sa 295 u 2021. na preko 650 u 2024. godini. To je povećalo procenat žena u globalnom broju pomoraca Maersk-a sa 2,3 procenta u 2022. na 5,5 procenata u 2024.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply