Skip to main content
search
VijestiSvijet

Prvi električni brod uspješno prešao Baltičko more

AAA

Izvor fotografije: Candela

Grupa Šveđana postavila je svjetski rekord sa hidrofoil Candela C-8 između Stockholm-a i autonomne finske regije Åland, što je prvi put da je električni brod prešao Baltičko more i ostvario putovanje između dvije zemlje. Čak su se vratili istog dana – po 95% nižim troškovima u odnosu na brod na fosilna goriva.

„Cilj je bio pokazati da je putovanje morem bez emisije štetnih gasova moguće ne samo danas, već da su hidrofoil električni brodovi daleko jeftiniji za upravljanje od brodova na fosilna goriva,“ rekao je Gustav Haselskog, izvršni direktor i osnivač kompanije Candela.

Tehnološka kompanija sa sjedištem u Stockholm-u razvila je prve svjetske električne hidrofoil brodove i brodove, plovila koja lete iznad vode uz smanjenje potrošnje energije od 80% u poređenju sa tradicionalnim brodovima, pružajući dugačak domet i veliku brzinu na baterijski pogon.

Rekordno putovanje obavljeno je 5. septembra na najnovijoj verziji rekreativnog broda Candela C-8, opremljenoj Polestar baterijom, s polaskom u 6 ujutro iz štokholmske luke Frihamn. Nakon zaustavljanja radi punjenja u Kapellskär-u, stigli su u Mariehamn, glavni i najveći grad ostrva Åland, autonomne regije Finske, oko podneva, čime je postao prvi električni brod koji je prešao Baltičko more između Švedske i Finske. U luci ih je dočekala delegacija predvođena premijerkom Åland-a, K Kristin Sjögren.

Tehnologija hidrofoila kompanije Candela omogućava drastično smanjenje troškova morskog prevoza, što je dokazano kada su zbrojeni troškovi električne energije. Benzinski prateći brod slične veličine koji je pratio putovanje morao je da dopuni gorivo za 750 €, dok je Candela C-8 potrošila 213 kWh električne energije, po cijeni od oko 40-50 €.

Ove jeseni, Candela P-12, novi hidrofoil feribot kompanije sa 30 mjesta, počeće da saobraća na ruti Ekerö-Stockholm, gdje se očekuje da će prepoloviti vrijeme putovanja zahvaljujući tome što ne stvara štetne talase, što mu omogućava dozvolu za brzu vožnju kroz unutrašnjost grada.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply