Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

GasLog i Hanwha otvaraju put za upotrebu amonijaka u pomorstvu

AAA

Izvor fotografije: Hanwha

Usvajanje turbina na bazi amonijaka predstavlja ključnu prekretnicu, otvarajući put ka održivom i ekološki prihvatljivom pomorstvu. Hanwha Power Systems je objavila značajnu saradnju sa kompanijom GasLog, sa ciljem pretvaranja pogonskih sistema LNG brodova u turbine na bazi amonijaka. Ovaj sporazum, potpisan tokom Gastech 2024 u Houston-u, označava početak nove ere u pomorskoj industriji, koja će se sve više oslanjati na zelena goriva.

U skladu sa memorandumom o razumijevanju (MOU) koji su potpisale ove dvije kompanije, planirano je pokretanje pilot programa za zamjenu tradicionalnih brodskih pogonskih sistema turbinama na amonijak. Ovaj korak slijedi nakon što su Hanwha Power Systems i GasLog prošlog avgusta završili preliminarne inženjerske i ekonomske studije izvodljivosti. Kompanije namjeravaju da nastave saradnju, sa fokusom na unapređenje performansi, ekonomsku održivost i usklađenost sa međunarodnim regulatornim zahtjevima.

Sistem za sagorijevanje amonijaka, koji je već prošao uspješne testove na visokom pritisku u punom obimu, može raditi sa gasnim turbinama za pogon brodova, nudeći inovativnu alternativu koja smanjuje emisije ugljen-dioksida na nulu. Za razliku od konvencionalnih motora, koji zahtijevaju dizel kao pogonsko gorivo, turbine na bazi amonijaka funkcionišu bez ovog dodatnog goriva, osiguravajući čistu i efikasnu propulziju.

Jedna od najinovativnijih karakteristika Hanwha tehnologije je mogućnost rada turbina sa amonijakom ili sa mješavinom amonijaka i prirodnog gasa. Ova fleksibilnost omogućava vlasnicima brodova da se prilagode budućim regulatornim zahtjevima, dok istovremeno smanjuju emisije metana, čak i kada se koristi prirodni gas kao gorivo. Pored toga, Hanwha sprovodi studije izvodljivosti za druge potencijalne izvore goriva koje bi mogle biti primijenjene u ovoj tehnologiji.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply