Skip to main content
search
VijestiSvijet

MET Group sklapa saradnju sa Celsius-om za novogradnju LNG broda

AAA

Izvor fotografije: MET Group

MET Group sklopio je zajednički poduhvat sa Celsius Shipping-om za svoju prvu novogradnju LNG broda.

Švajcarska kompanija saopštila je da će brod, čija je isporuka zakazana za 2027. godinu od strane China Merchants Heavy Industry, ojačati njihove kapacitete za isporuku LNG-a iz raznih izvora, uključujući nedavno potpisan sporazum sa Shell-om o kupovini LNG-a na period od 10 godina.

Celsius ima ugovor za do dvanaest LNG novogradnji kapaciteta 180.000 kubnih metara kod China Merchants-a.

Prva četiri broda, potvrđena u julu prošle godine, već su angažovana na dugoročne najmove sa Clearlake Shipping-om, filijalom giganta za trgovinu robom Gunvor. Dva od tih brodova biće finansirana putem zajedničkog poduhvata sa filijalom bostonskog investitora u infrastrukturu ArcLight Capital Partners. Gunvor će takođe imati značajan udio u druga dva broda, što je bio prvi takav poduhvat za bilo kojeg nezavisnog trgovca LNG-om. Nakon toga, u oktobru su naručena još dva broda.

Komentarišući sporazum sa MET Group-om, predsjednik i izvršni direktor Celsius-a, Jeppe Jensen, izjavio je: „Veoma smo zadovoljni što nastavljamo širenje našeg prisustva u LNG industriji putem dodatnih modernih, energetski efikasnih brodova sa najnižim mogućim troškovima prevoza. Efikasni LNG brodovi ključni su za unapređenje energetske tranzicije, s obzirom na važnost LNG-a kao najvažnijeg goriva u predstojećoj zelenoj tranziciji.“

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply