Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Fincantieri predstavlja rješenja bez posade na REPMUS 2024 u Portugalu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Drugu godinu zaredom, Fincantieri, zajedno sa svojim podružnicama Fincantieri NexTech i IDS (Ingegneria dei Sistemi), učestvuje u REPMUS-u, godišnjoj vojnoj vježbi koja se trenutno odvija u Portugalu. Ovaj događaj organizuju i domaćini su Portuguese Navy, NATO i Evropska odbrambena agencija (EDA), uz učešće stranih vojnih snaga, univerziteta i vodećih tehnoloških kompanija.

U partnerstvu sa Italian Navy’s CSSN (Centro di Supporto e Sperimentazione Navale) kao i partnerima Graal Tech i WSense, Fincantieri testira napredne autonomne tehnologije bez posade u realnim uslovima. Ovaj test uključuje Multi-Mission MUS Toolkit, baziran na naprednom površinskom dronu (SAND), kao i inovativni sistem za upravljanje bez posade (UMS).

Prisustvo Fincantieri-ja na REPMUS-u ističe posvećenost grupe jačanju svoje strategije u podvodnoj oblasti, koja postaje ključno područje u kojem se pojavljuju veliki geopolitički izazovi, a tehnološke inovacije će igrati ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti.

Multi-Mission MUS Toolkit je dizajniran da se integriše i u brodove nove generacije, kao i u one koji su već u službi, čime se povećava efikasnost vojnih operacija. UMS platforma i autonomne operacije, nadzirane putem daljinskih kontrolnih stanica, razvijene su od strane poslovne linije Fincantieri NexTech-a “Sistemi za upravljanje bez posade i podvodni sistemi”, koristeći stručnost IDS-a u daljinski upravljanim sistemima.

SAND površinski dron, lansiran početkom 2019. kao dio zajedničkog projekta između IDS-a, Effebi-ja i Meccano Engineering-a, predstavlja višenamjensko, rekonfigurabilno plovilo bez posade sposobno za izvršavanje različitih misija poput traganja i spašavanja, praćenja životne sredine i pomorske sigurnosti. SAND je posebno dizajniran da bezbjedno i efikasno zamijeni osoblje u opasnim ili ponavljajućim operativnim scenarijima s autonomnim plovilima bez posade.

Izvor: Fincantieri

Podijeli vijest:

Leave a Reply