Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Stoti kruzer priključen na struju sa obale u luci Kiel

AAA

Izvor fotografije: hafen-hamburg.de

U srijedu, kruzer AIDAnova pristao je na terminal Ostseekai u luci Kiel i ostvario poseban trenutak kada se priključio na obalski energetski sistem: bio je to stoti kruzer koji se ove godine povezao na struju sa obale u luci Kiel. Ovo se prvi put desilo u nekoj njemačkoj luci. Do sada je gotovo 70 odsto kruzera koristilo obalski energetski sistem u Kielu ove sezone.

„Na početku godine, naš cilj je bio da povežemo stotinu kruzera na obalski izvor energije – i veoma smo zadovoljni što smo to uspjeli postići prije kraja sezone“, izjavio je dr Dirk Claus, generalni direktor kompanije SEEHAFEN KIEL GmbH & Co. KG. „Dok je polovina prošlogodišnjih priključaka bila za tehničke testove, ove godine je 85 odsto priključaka namijenjeno standardnom snabdijevanju. Ovo jasno pokazuje da razvoj obalskog energetskog snabdijevanja brodova kao standardizovane tehnologije može uspjeti. U svjetlu nacionalnih ekoloških ciljeva u pomorskom sektoru, možemo reći: Kiel je dobro pripremljen, a naša strategija obalskog napajanja iz prethodnih godina se isplaćuje. Do 2025. godine uložićemo oko 55 miliona eura u naša postrojenja.“

Pored brodskih kompanija kao što su AIDA, TUI, MSC i Costa, brodovi Hapag-Lloyd-a, Holland America Line i Phoenix Reisen takođe koriste obalske energetske sisteme u luci Kiel. Trećina od stotinu priključaka ostvarena je preko novog postrojenja u Ostuferhafen-u, koje je ove godine počelo sa redovnim radom i redovno snabdijeva brodove MSC Euribia i Costa Diadema.

Priključivanje kruzera AIDAnova na obalski izvor energije za stoti put simbolički je značajno. AIDA Cruises nije samo kompanija sa najvećim prisustvom u fjordu, već je i lider u korišćenju obalskog energetskog sistema u Kielu sa ukupno 41 priključkom.

AIDA Cruises bila je prva kompanija koja se obavezala na korišćenje ekološki prihvatljive obalske energije dok su brodovi u luci u Kiel-u i potpisala odgovarajući sporazum sa lukom Kiel 2018. godine. Brod AIDAsol bio je prvi koji je 2021. godine koristio obalsku energiju, a kasnije su ga slijedili AIDAprima, AIDAbella, AIDAluna i AIDAnova. Od ukupno stotinu priključaka kruzera na obalsku energiju ove godine, 54 dolaze iz grupacije Carnival Corporation, koja uključuje AIDA Cruises, Costa Cruises i Holland America Line.

Predsjednik AIDA Cruisesa, Felix Eichhorn, objašnjava: „Zajedno sa lukom Kiel radili smo intenzivno na strategiji obalskog napajanja tokom mnogih godina i postigli smo kontinuirani napredak. Luka Kiel je rano prepoznala potencijal obalskog napajanja i napravila odgovarajuće investicije. Današnji uspjeh je rezultat naših zajedničkih napora kao partnera da učinimo kruzersku industriju održivijom.“

Izvor: hafen-hamburg.de

Podijeli vijest:

Leave a Reply