Skip to main content
search
VijestiSvijet

Brodogradnja u Saudijskoj Arabiji vidi prilike u tankerima, offshore sektoru i automatizaciji

AAA

Izvor fotografije: Informa Markets

Zapošljavanje, tehnologija i korišćenje lokalnih pomorskih i offshore potencijala nude velike mogućnosti za brodogradnju i remontnu industriju Saudijske Arabije, zaključio je stručni panel.

Tokom prošlonedjeljnog panela na Saudijskom pomorskom i logističkom kongresu, govorilo se o napretku Saudijske Arabije u brodogradnji, pri čemu su govornici naglasili značaj razvoja lokalnih talenata i primjene novih tehnologija.

S obzirom na to da su Kina, Koreja i Japan dominantne sile u brodogradnji, panelisti su istakli da bi Saudijska Arabija mogla naučiti nešto od drugih zemalja koje su se fokusirale na svoje lokalne potrebe, kao i na izgradnju vojnih brodova.

Jedna od značajnih prilika za Kraljevinu je obimna offshore energetska industrija koja se nalazi uz njenu obalu, izjavio je Alastair Bisset, generalni menadžer Zamil Shipyards-a.

“Ako pogledate lokalno tržište, koje se uglavnom bavi remontom i održavanjem, popravkama i obnovom (MRO) – OSV brodovima, više od 500 brodova se kreće neposredno uz obalu. Saudi Aramco, naši operateri, ne žele brodove starije od 15 godina. Sa stanovišta nove izgradnje, ovo su dobre vijesti za nas,” rekao je Bisset.

S obzirom da će oko 23% flote dostići granicu starosti od 15 godina u naredne tri do pet godina, očekuje se velika potražnja za novim OSV brodovima, iako su veće konverzije rijetke za ovakve brodove. Ovaj 15-godišnji ciklus podržava primjenu novih tehnologija u regionu, dodao je Bisset, s programima Aramco-a koji podstiču i razvijaju hibridnu propulziju i druge inovacije.

“Vjerujem da bi Aramco trebalo da uradi više. Trebalo bi da daju karbonske kredite ili ekvivalent za lokalnu industriju, kako bi osigurali da operateri ulažu u i istražuju nove tehnologije. Naravno, ne želimo dodatne rizike u brodogradnji koji mogu odložiti programe i povećati troškove, ali moramo napraviti taj hrabar korak naprijed i početi ulagati u nove tehnologije,” rekao je Bisset.

Suočen sa izazovom razvoja efikasne ponude i privlačenja talenata u brodogradnju, Terje Neraas, potpredsjednik za razvoj poslovanja u IMI-ju, rekao je da automatizacija i robotika mijenjaju sam izgled brodogradilišta.

“Mi smo u potpunosti za automatizaciju i robotiku u IMI-ju. Ne gradimo samo brodogradilište, već gradimo superkompjuter, i potrebni su nam pametni ljudi. Budući radnici u brodogradilištima nisu ono što vidite na televiziji, ljudi iz prošlosti koji grade Titanik. Sve je u vezi sa tehnologijom.”

Izvor: seatrade-maritime.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply