Skip to main content
search
VijestiSvijet

Sigurnosna studija postavlja pitanja o prevozu drvenog uglja

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Transport drvenog uglja kao tereta izazvao je 68 požara na kontejnerskim brodovima u proteklih osam godina, što je navelo stručnjake da objave novu studiju kako bi pomogli u suzbijanju ovog problema.

Cargo Incident Notification System (CINS), inicijativa koja okuplja kompanije za kontejnerski transport i interesne grupe iz oblasti pomorskog osiguranja, objavila je niz smjernica za bezbjedan prevoz drvenog uglja u kontejnerima.

Smjernice naglašavaju da pakovanje, prijava i transport drvenog uglja moraju biti u skladu sa smjernicama International Maritime Dangerous Goods (IMDG).

International Maritime Organization usaglasila je značajne nove odredbe koje će stupiti na snagu kao prelazne mjere od 1. januara, a njihovo obavezno poštovanje biće propisano od 2026. godine. Ova izmjena znači da drveni ugalj više neće imati izuzeća prema IMDG kodeksu.

Požari povezani sa kontejnerima koji prevoze drveni ugalj najčešće nastaju zbog sklonosti uglja da se samo-zagrijava. Ako je drveni ugalj dovoljno aktivan, ili ako je topao ili vruć prilikom smještanja, proces oksidacije može napredovati brže nego što se toplota može prirodno ohladiti. To uzrokuje porast temperature uglja, prema studiji o požarima drvenog uglja na moru, koju je sprovela konsultantska kompanija Burgoynes.

Brzina oksidacije drvenog uglja raste sa povećanjem temperature, što dodatno povećava proizvodnju toplote i dalje podiže temperaturu uglja, i na kraju ovaj proces može dovesti do samozapaljenja materijala. Ovaj fenomen poznat je kao samo-zagrijavanje.

Američki konsultanti za istraživanje požara, Jensen Hughes, analizirali su niz požara na moru koji su uključivali terete drvenog uglja prošle godine i identifikovali jedan specifičan tip uglja koji se češće povezuje sa ovim incidentima.

Tereti u ovim incidentima najčešće su bili u obliku diskova ili tableta od drvenog uglja, poznatih i kao ugljevi za nargilu, shisha ugalj, ili ugljevi za vodene lule. Ovi ugljevi se obično pakuju u folijske tube sa oko deset tableta, a zatim u brendirane kartonske kutije.

Procjenjuje se da globalna proizvodnja drvenog uglja za domaće i izvozno tržište iznosi više od 50 miliona tona godišnje. Prema evidenciji incidenata koju su vodili članovi CINS-a, poznato je da je najmanje 68 požara na brodovima između januara 2015. i decembra 2022. godine povezano sa drvenim ugljem. Većina ovih incidenata uzrokovana je pogrešno deklarisanim teretom, zbog čega prevoznik nije bio svjestan opasnosti koje ovaj teret nosi.

Važno je osigurati da je ovaj teret pravilno pripremljen, prijavljen i upakovan za bezbjedan transport, naglašavaju smjernice.

U slučaju požara na moru, skladištenje u lako dostupnom dijelu palube omogućava lakši pristup kontejneru za gašenje požara, za razliku od kontejnera koji bi bio smješten ispod palube unutar teretnog prostora.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply