Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Prosječna cijena novih brodova u 2024. probija 90 miliona dolara

AAA

Izvor fotografije: ambient_pix / Shutterstock.com

Ova godina je bila izuzetno uspješna za azijske brodograditelje, jer su prosječne cijene novih brodova dostigle rekordne visine.

Prema najnovijim podacima iz Clarksons Research-a, prosječna cijena novih brodova u 2024. godini dostigla je 90 miliona dolara, što je 30% više u odnosu na prethodni rekord postavljen 2022. godine, a daleko iznad prosjeka u posljednjoj deceniji, koji je bio bliži cifri od 50 miliona dolara.

Britanski broker ističe da su povećano korišćenje zelenih tehnologija, veći udio vrijednijih proizvoda, kao i sve veća potražnja za većim brodovima doprinijeli ovim višim cijenama. Na primjer, prosječna veličina naručenog broda ove godine iznosi 54.000 bruto tona, što predstavlja rekordnu vrijednost, čak 40% više u odnosu na desetogodišnji prosjek. Takođe, brodovi sa većim troškovima poput gas carrier-a, kontejnerskih brodova i kruzera čine skoro 50% naručene tonaže ove godine, u poređenju sa prosjekom od samo 28% tokom 2010 godine.

Brodogradilišta su ove godine zabilježila stabilan rast narudžbina novih brodova u skoro svim sektorima, sa ugovorenom tonažom od 93,6 miliona bruto tona u prvih devet mjeseci, što je već više od ukupnih godišnjih narudžbina za 2022. i 2023. godinu. Clarksons predviđa da će ukupna tonaža narudžbina za cijelu godinu premašiti 100 miliona bruto tona, što je visok nivo, ali i dalje daleko od rekordnih 172 miliona bruto tona ugovorenih 2007. godine.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply