Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

IMO postiže napredak u izradi okvira za neto nulte emisije u pomorstvu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

International Maritime Organization (IMO) je postigao ključni napredak u pregovorima o uspostavljanju globalnih pravno obavezujućih regulativa u okviru cilja za postizanje neto nulte emisije. Ove regulative su usklađene sa ciljevima smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) iz 2023. godine, postavljenim u IMO strategiji za smanjenje emisije GHG iz brodova.

Na kraju 82. zasjedanja IMO Komiteta za zaštitu morske okoline, održanog od 30. septembra do 4. oktobra 2024. godine, države članice su identifikovale dodatne tačke približavanja u svojim stavovima. Kreiran je nacrt zakonskog teksta koji će poslužiti kao osnova za dalje pregovore o predloženim „srednjoročnim mjerama“ za smanjenje emisije GHG, za koje se očekuje da će biti usvojene do 2025. godine.

Ove mjere za smanjenje emisije GHG na srednji rok, koje nadopunjuju ranije usvojene kratkoročne mjere, obuhvataju standard za brodsko gorivo zasnovan na ciljevima, koji postepeno uvodi obaveznu upotrebu goriva sa smanjenim intenzitetom emisije GHG. Takođe, predviđa se uvođenje globalnog mehanizma za određivanje cijena emisija GHG iz pomorskog sektora. Ove mjere imaju za cilj podsticanje tranzicije međunarodne brodske industrije ka postizanju neto nulte emisije GHG do ili oko 2050. godine.

Nacrt zakonskog teksta koji je kreirao Komitet (MEPC 82) uključuje predloge država članica i međunarodnih organizacija o mogućim izmjenama Međunarodne konvencije o spriječavanju zagađenja sa brodova (MARPOL, Aneks VI). Ako budu usvojene, ove izmjene bi integrisale nove mjere u međunarodno pravo.

Tokom zasjedanja, diskutovalo se i o mogućem uspostavljanju Registra intenziteta emisija GHG u okviru IMO-a, kao i o fondu ili mehanizmu koji bi olakšao implementaciju tehničkih i ekonomskih elemenata mjera za smanjenje emisije GHG.

Na zatvaranju sastanka, generalni sekretar IMO-a, gospodin Arsenio Domingez, pohvalio je konstruktivnu atmosferu tokom sedmodnevnih razgovora: „Pozdravljam vašu posvećenost. Ovo nam je omogućilo da identifikujemo dodatne tačke približavanja u definisanju pravnog okvira za IMO-ov okvir za neto nultu emisiju, koji će  efikasno usmjeriti naredni krug dijaloga. Uvjeren sam da ćete na sljedećem zasjedanju postići dogovor.“

Sljedeće zasjedanje MEPC-a (MEPC 83) održaće se od 7. do 11. aprila 2025. godine, gdje se očekuje odobrenje predloženih izmjena, prije njihovog formalnog usvajanja u oktobru 2025. godine.

Do narednog sastanka MEPC-a, biće vođeni pregovori kako bi se riješile preostale razlike u stavovima i dodatno usavršio nacrt teksta, prije odobrenja u aprilu 2025. i konačnog usvajanja na jesen iste godine.

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply