Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

44% naručenih brodova služi kao zamjena postojeće flote

AAA

Izvor fotografije:  Yangzijiang Shipbuilding

Današnje globalne narudžbe za izgradnju kontejnerskih brodova dostigle su rekordan nivo po kapacitetu, mjereno u TEU jedinicama. Kako bi bolje razumjeli ovaj skok u narudžbama, analitičari iz Alphaliner-a su procijenili koliko novih brodova služi za zamjenu postojeće flote. Maersk, iako vodeći u industriji, zaostaje za konkurencijom u obnovi svoje sve starije flote.

Prema Alphaliner-u, deset najvećih pomorskih prevoznika trenutno ima naručeno 431 kontejnerski brod sa ukupnim kapacitetom od preko 5,9 miliona TEU. Ove narudžbine, zajedno sa rekordnim narudžbinama LNG brodova, zauzele su kapacitete najprestižnijih azijskih brodogradilišta, ostavljajući vlasnike tankera i balkera na čekanju.

Gibson, jedan od brokera, u nedavnom izvještaju primjećuje da dodatne narudžbine kontejnerskih brodova u Kini sve više zauzimaju kapacitete brodogradilišta. Zbog pojačane potražnje za kontejnerskim brodovima, dostupni termini za nove tankere sve više konkurišu kontejnerskim brodovima, što utiče na mogućnost brodogradilišta da zadrže cijene i unaprijede svoje isporuke.

Već do kraja avgusta 2023. godine, broj ugovorenih kontejnerskih brodova premašio je ukupnu godišnju količinu narudžbina iz 2022., sa još hiljadama rezervisanih mjesta u narednim nedeljama.

Globalna flota kontejnerskih brodova je u junu ove godine po prvi put dostigla kapacitet od 30 miliona TEU.

Iako će globalna kontejnerska flota znatno rasti u narednim godinama, podaci iz Alphaliner-a pokazuju da će skoro polovina brodova naručenih od strane deset najvećih brodarskih kompanija zapravo služiti kao zamjena za postojeće brodove.

Danas deset najvećih kompanija još uvijek upravlja sa 683 broda starijih od 20 godina, što predstavlja kapacitet od preko 2,6 miliona TEU, pokazuju podaci Alphaliner-a.

Pretpostavljajući da je normalan vijek trajanja komercijalnog teretnog broda 25 godina, ove brojke sugerišu da bi deset najvećih prevoznika moglo iskoristiti 44% svoje naručene flote samo da zamijene najstarije brodove u službi, umjesto da proširuju kapacitete.

Prema Alphaliner-u, samo jedan prevoznik nije naručio dovoljan broj novih brodova da zamijeni staru flotu, a priloženi grafikon jasno pokazuje da je Maersk relativno neaktivan u pogledu novih narudžbina.

Alphaliner ipak ističe da se Maersk obavezao na plan obnove flote od 800.000 TEU u narednih pet godina, od čega 500.000 TEU otpada na unajmljene brodove. S obzirom na to da neki od tih ugovora o najmu još nisu objavljeni, osnovne brojke, kako navodi Alphaliner, ne prikazuju u potpunosti stvarnu sliku i stavljaju Maersk u nepovoljan položaj.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply