Skip to main content
search
VijestiSvijet

Sud blokirao najveći ugovor o luci u Africi zbog spora Maersk-a

AAA

Izvor fotografije: geogif / Shutterstock.com

Južnoafrički sud privremeno je blokirao ugovor između državne logističke kompanije i firme u vlasništvu filipinskog milijardera Enrique Razona za proširenje i upravljanje najvećom kontejnerskom lukom u podsaharskoj Africi, nakon što je kompanija A.P. Moller-Maersk A/S osporila dodjelu ugovora.

Maersk-ova podružnica APM Terminals bila je jedan od neuspješnih ponuđača na tenderu koji je prošle godine raspisala južnoafrička državna firma Transnet SOC Ltd. za prodaju gotovo polovine glavnog terminala u gradu Durban-u, na jugoistoku zemlje, i njegovo upravljanje u narednih 25 godina. Kompanija sa sjedištem u Kopenhagenu tvrdila je u sudskim dokumentima da izabrani kandidat, International Container Terminal Services Inc., nije ispunio propisani uslov o solventnosti.

Ova privremena zabrana protiv Transneta ostaće na snazi dok sud ne sasluša drugi dio tužbe koju je podnijela APM Terminals.

Maersk je ovu odluku nazvao “dobrodošlim razvojem” i u saopštenju izjavio da se sa sigurnošću priprema za drugi dio pravne revizije, te da ostaje posvećen doprinosu razvoju infrastrukture Južne Afrike.

Transnet je u posebnom saopštenju istakao da poštuje pravni proces i da razmatra svoje opcije.

Odluka Visokog suda u Durbanu odlaže najveći pokušaj do sada da se privatna stručnost uključi u oživljavanje luka pod upravom Transneta, koje, prema studiji Svjetske banke, spadaju među najmanje efikasne u svijetu. Transnet upravlja većinom južnoafričkih luka i njihovom željezničkom mrežom.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply