Skip to main content
search
VijestiSvijet

CMB-u naređeno da poveća isplatu dioničarima Euronav-a

AAA

Izvor fotografije: T. Schneider / Shutterstock.com

Porodici Saverys, koja je vlasnik kompanije Compagnie Maritime Belge (CMB), naređeno je da izvrši dodatnu isplatu bivšim dioničarima Euronav-a i da ponovo otvori i poboljša ponudu za preostale dionice belgijskog tankerskog giganta.

Ranije ove godine, belgijski sud je presudio da je CMB pogrešno izračunao cijenu svoje ponude za Euronav i prebacio odluku o prilagođavanju cijene dionica na belgijskog finansijskog regulatora (FSMA).

Ova odluka uslijedila je nakon tvrdnji koje su podnijeli američki investitori iz FourWorld Capital Management-a, a koje se odnose na obaveznu ponudu za preuzimanje Euronav-a od strane CMB-a, koja je bila povezana sa prodajom 24 VLCC broda Frontline-u za 2,35 milijardi dolara.

Sud je utvrdio da je cijena određenih brodova prodatih Frontline-u podrazumijevala posebne pogodnosti za tankersku firmu John Fredriksen-a, što je iznosilo dodatnih 0,52 dolara po dionici u CMB-ovoj ponudi.

Euronav i CMB su u srijedu saopštili da je FSMA naložila dodatnu isplatu od 0,52 dolara po dionici onima koji su prethodno prodali svoje dionice u sklopu ponude, te ponovno otvaranje ponude po prilagođenoj cijeni od 12,66 dolara po dionici.

CMB je saopštio da će naknadne isplate izvršiti do 31. oktobra, a ponudu za obavezno preuzimanje ponovo otvoriti najkasnije do 4. decembra.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply