Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

RightShip ažurira starosni prag za inspekciju plovila kako bi unaprijedio pomorsku bezbjednost

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kao odgovor na promjene u tržišnim uslovima i kontinuirane bezbjednosne rizike u sektorima rasute robe i opšteg tereta, RightShip je najavio postepeno uvođenje obaveze inspekcija plovila u ranijem starosnom dobu. Ova promjena odražava posvećenost organizacije unapređenju bezbjednosnih standarda, smanjenju incidenata i promociji održivih pomorskih operacija, kao i odgovor na stalne povratne informacije klijenata o potrebi za inspekcijama kako bi se identifikovali rizici i predložile mjere za njihovo ublažavanje.

Postepeno uvođenje ove nove politike započeće 31. marta 2025. godine:

Faza 1 (2025): Prag starosti za inspekciju balkova i general cargo brodova smanjiće se sa 14 na 12 godina, nakon čega će biti potrebna godišnja prihvatljiva inspekcija od strane RightShip-a.

Faza 2 (2026): Starosni prag će se dodatno smanjiti, zahtijevajući inspekciju za plovila stara 10 godina ili više.

Pored toga, RightShip će zahtijevati da plovila manja od 8.000 DWT prođu slične inspekcije, čime će bezbjednosni standard biti dosljedniji širom globalne flote.

„Naša odluka da postepeno smanjimo starosni prag za inspekciju sa 14 na 10 godina odražava želju učesnika u industriji za više fizičkih inspekcija plovila, kako bi se prevazišli izazovi sa kojima se sektor rasute robe suočava u postizanju operativne izvrsnosti,” objasnio je Kristofer Saunders, glavni pomorski službenik RightShip-a. “Ova promjena dolazi u ključnom trenutku, s obzirom na to da prosječna starost globalne flote balkova sada iznosi 14,7 godina i nastaviće da raste.”

Podaci RightShip-a otkrivaju da sektor rasute robe zaostaje u ključnim bezbjednosnim pokazateljima u poređenju sa drugim sektorima, pri čemu rasuti teret ima najvišu stopu incidenata od 1,49%, dok tankeri imaju 0,96%, a LNG tankeri 0,89%. Smrtnost je značajno veća u sektoru rasute robe, sa stopom smrtnosti od 0,42%, što je mnogo više od LNG i LPG brodova (0,14%). Osim toga, rasuti teret ima stopu zadržavanja u lukama od 4,69%, što je četiri puta više nego kod tankera, što naglašava značajne bezbjednosne zabrinutosti vezane za operacije rasutog tereta.

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply