Skip to main content
search
VijestiSvijet

UK jača zaštitu pomoraca uz Zakon o radnim pravima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Britanska vlada je predstavila Zakon o radnim pravima, koji stupa na snagu u roku od 100 dana od preuzimanja vlasti, s ciljem obezbjeđivanja ekonomske sigurnosti i rasta za preduzeća, radnike i zajednice širom Velike Britanije. Ovaj zakon, koji će biti predstavljen u Parlamentu, uključuje posebne zaštite za pomorce, pooštravajući zakone o kolektivnom otpuštanju i osiguranje zaštite plata.

Novi zakon zabranjuje praksu otpuštanja i ponovnog zapošljavanja tako što od poslodavaca zahtijeva da dokažu da ne postoji druga finansijska alternativa. Operateri brodova koji planiraju otpustiti 20 ili više zaposlenih biće zakonski obavezni da obavijeste britansku vladu.

Zakon će obuhvatiti 28 reformi radnih prava, uključujući ukidanje eksploatatorskih ugovora na nula sati i uvođenje prava na očinsko, roditeljsko i odsustvo zbog gubitka člana porodice. Statutarna naknada za bolovanje biće poboljšana, dok će veliki poslodavci morati da kreiraju planove za rješavanje razlike u platama između polova.

Zamjenica premijera, Angela Rayner, izjavila je da ovaj zakon donosi najveće unapređenje radnih prava u posljednjim decenijama. Martyn Gray, direktor Nautilus International, istakao je da osiguranje da pomorci u britanskim vodama budu plaćeni najmanje prema nacionalnoj minimalnoj plati predstavlja značajan napredak, ali da je potrebno dodatno jačanje zaštita. Nautilus će nastaviti da se zalaže za jednake zaštite za sve pomorce, bez obzira na njihovu nacionalnost ili zastave pod kojima plove.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply