Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Pokretanje MARPOWER projekta za dekarbonizaciju pomorskog transporta

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Jedanaest evropskih organizacija specijalizovanih za turbomašine, nova goriva, sagorijevanje, sisteme za konverziju energije, gasne turbine, sisteme ležajeva, obnovu toplote,  brodogradnju i konsultantske usluge udružilo se u evropski projekat MARPOWER. Cilj projekta je zamjena fosilnih goriva u pomorskom sektoru, smanjenje emisija i zagađenja mora, te doprinos borbi protiv degradacije okeana i obalnih područja.

MARPOWER, koji koordinira Univerzitet LUT, uključuje konzorcijum od 11 organizacija iz 6 zemalja: Univerzitet LUT, Aurelia Turbines i Alfa Laval Aalborg iz Finske; Politehnički univerzitet u Milanu, Rina Consulting i Rina Services iz Italije; Univerzitet Vigo i Zabala Innovation iz Španije; Njemački centar za aeronautiku i svemir (DLR) iz Njemačke; Tehnički univerzitet Danske (DTU) iz Danske i Chantiers de L’Atlantique iz Francuske.

Cilj MARPOWER-a je unapređenje dekarbonizacije pomorskog transporta razvijanjem inovativnog fleksibilnog sistema za konverziju energije. Ovaj sistem treba koristiti širok spektar održivih goriva, poput zelenog metana, metanola, vodonika i amonijaka, s minimalnim potrebama za modifikacijom sistema sagorijevanja.

Ključni prioritet projekta je održavanje konkurentnosti sistema, olakšavajući njegovu integraciju u postojeće brodove. “Ovo je važno s obzirom na dug vijek trajanja brodova i složen proces ugradnje novih tehnologija,” napominje Jussi Sopanen, profesor mašinskog inženjeringa na Univerzitetu LUT.

Projekat će obuhvatiti razvoj gasne turbine dizajnirane za alternativna goriva i aktivni sistem magnetnih ležajeva koji podržava turbinu sa dvije osovine. Integracija i verifikacija performansi sistema biće sprovedene korišćenjem Digital Twin-a, što će omogućiti simulaciju i analizu energetskih procesa na teretnim i kruzerskim brodovima.

Prototipovi ključnih komponenti, uključujući komoru za sagorijevanje i sistem visokog pritiska, biće razvijeni i testirani radi optimizacije dizajna. Takođe, biće dizajnirana pokretna platforma za simulaciju pokreta broda tokom testiranja sistema magnetnih ležajeva.

Izvor: shipmanagementinternational.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply