Skip to main content
search
VijestiSvijet

Jumbo Jubilee: Jedan od prvih brodova na vjetro-pogon

AAA

Izvor fotografije: Barry ten Brinke / Jumbo Maritime

Tehnologija pogona uz pomoć vjetra (WASP) postaje posebno obećavajuće rješenje za smanjenje potrošnje goriva i emisija stakleničkih gasova. U tom kontekstu, kompanija Jumbo je instalirala dva mehanička jedra na brod za teške terete pod imenom Jumbo Jubilee.

Ova jedra (ventofoils) koriste energiju vjetra kako bi unaprijedila pogon broda, pružajući novi pristup smanjenju potrošnje goriva. Iako nisu potpuno optimizovana za tip broda kao što je HLV, njihova upotreba u stvarnim plovidbenim uslovima donosi ključne podatke za procjenu njihove efikasnosti.

Tehnologija WASP se oslanja na prilagođenu osnovu koju je sama kompanija dizajnirala, omogućavajući fleksibilnost u postavljanju i prenosu jedara, zavisno od zahtjeva tereta. Ova fleksibilnost predstavlja važnu prednost za brodove za teške terete, gdje je raspoloživ prostor ograničen i dragocjen.

Dodatno, Jumbo Jubilee je opremljen nizom inovativnih tehnologija koje optimizuju performanse broda. Jedna od najvažnijih je sistem praćenja stanja propelera uz pomoć umjetne inteligencije. Ovaj sistem prikuplja informacije, kao što su brzina broda, geografska pozicija i temperatura morske vode, kako bi se otkrili znakovi povećanog biološkog zagađenja.

Na osnovu tih podataka, Jumbo može obavljati preventivno održavanje prije nego što biološko zagađenje negativno utiče na performanse broda, omogućavajući blaže održavanje i duže intervale između popravki.

Uz to, brod ima napredan sistem kontrole potrošnje goriva. Operateri mogu postaviti određene granice za potrošnju goriva ili brzinu, a sistem automatski prilagođava okretaje motora i performanse propelera kako bi se postigla optimalna efikasnost uz minimalnu potrošnju i emisije.

Ovim tehnologijama, Jumbo Jubilee integriše niz rješenja koja unapređuju održivu plovidbu i smanjuju ekološki otisak.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply