Skip to main content
search
VijestiCrna GoraIstaknute Vijesti

Biser arhitekture XX vijeka: Zgrada Jugooceanije zaslužuje zaštitu države

AAA

Izvor fotografije: Valsib / Shutterstock.com

Zgrada bivše “Jugooceanije” objekat je izuzetnog kvaliteta i predstavlja jedan od boljih primjera kulturne baštine 20. vijeka (tzv. moderne), ocijenio je dr Ilija Lalošević, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici (svojevremeno direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor).

On je za Radio Kotor rekao da do rušenja ovog objekta nikako ne bi smjelo doći i da, ukoliko je državi iole stalo do zaštite moderne arhitekture, onda bi morala zaštiti zgradu “Jugooceanije”, svojedobno jedne od najvećih kompanija bivše Jugoslavije, svjedoka obnove bokeškog pomorstva sredinom 20. vijeka.

“Bojim se samo da to ne bude kao sa hotelom “Podgorica”, koji je zaštićen onda kada je bilo kasno, kada je već ono “čudovište” niklo pored.

Iskreno, bojim se što će biti sa “Jugooceanijom”. Priče su da je oštećena, ali to apsolutno nije tačno. Za vrijeme zemljotresa 1979. na objektu su popucali samo neki pregradni zidovi.

 Čak nisu ni stakla, jer je zgrada bila toliko dobro izgrađena. Konstrukcija je odličnog kvaliteta…

Nijedna kamena ploča sa obloge fasade nije ni mrdnula za tolike godine, za vrijeme zemljotresa i ostalog.

To da je objekat oštećen apsolutno nije tako, već želja investitora da ga sruši ili promijeni izgled kako on više ne bi bio to što jeste.”, rekao je Lalošević.

Nevladina organizacija Centar za održivi prostorni razvoj EXPEDITIO, apel za sprječavanje rušenja zgrade Jugooceanije podnijela je još 2009. godine, a u novembru 2014. i inicijativu za zaštitu, koju je Uprava za zaštitu kulturnih dobara (UZKD), prihvatila u januaru 2015. godine i od tada traje postupak za zaštitu tog objekta.

Na pitanje da li i u pomenutim okolnostima može doći do rušenja zgrade Jugooceanije, iako je promijenila vlasnika, i da li se takva radnja može zabraniti, Lalošević podsjeća da je i pored dosta priče svojevremeno srušen hotel “Durmitor”, kao i brojni drugi objekti, inače predstavnici arhitekture svojevrsne vrijednosti i osobenosti.

“Srušeno je kino “Kultura” u Podgorici, a podsjećam i na svojevremeno nepotrebno rušenje stare bolnice u Kotoru, Doma kulture u Risnu, hotela “Grand” na Cetinju, svih tih hotela po primorju kao što su “Avala” u Budvi, “Ulcinj” itd.

Tako da bih ovu priču zaključio onom definicijom “optimista plus iskustvo jednako pesimista”.

S toga mogu reći da nisam optimista obzirom na iskustvo u posljednjih 30-40 godina”, kazao je Lalošević.

Izrazio je nadu da će država, odnosno institucije, zaštiti jedan od najznačajnijih objekata moderne arhitekture druge polovine 20. vijeka u Crnoj Gori, “što je moglo biti urađeno još prije dvije decenije”. 

Zgradu Jugooceanije su projektovali poznate jugoslovenske arhitekte Đorđe Petrović, Mateja Nenadović i Đorđe Zloković.

Izgrađena je 1967. godine u srcu Kotora, područja koje se od 1979. godine nalazi na Listi svjetske baštine Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Ovom prilikom podsjećamo na segment iz teksta sa sajta NVO Expeditio od 17. februara 2022. po kojem je tada vlasnik Jugoceanije i obližnjeg hotela Fjord, koji je takođe bio jedan od bisera arhitekture 20. vijeka, kompanija Boka Bay Investment.

“Ova kompanija je odmah nakon preuzimanja srušila hotel Fjord, a na toj lokaciji planirana je izgradnja novog hotela, koja nije počela.

Država je kroz masovnu vaučersku privatizaciju ove objekte prvo predala kompaniji Alfa invest Veselina Barovića, zatim je 2005. kroz stečaj prodata irskim biznismenima, da bi na kraju dopala u ruke kompaniji Boka Bay investment.

Za sve to vrijeme, različiti vlasnici nisu učinili ništa da valorizuju ovaj prostor.

Četvorospratnica rađena u stilu moderne, okružena parkom, u kojem je umjetnički vrijedna skulptura Ruža vjetrova autora Predraga Milosavljevića i Dušana Ljubojevića i bistom Sava Starovića osnivača Jugooceanije, iako zapuštena i dalje odolijeva zubu vremena i čeka da joj se vrati stari sjaj.

Na ulazu u zgradu je natpis nekada slavne pomorske kompanije bivše Jugoslavije.

Nakon propasti preduzeća, jedno vrijeme su ovaj prostor koristili umjetnici, a korišćena je i za razne sastanke lokalnih organizacija. Međutim, vlasnici su kasnije zabranili ulaz.

I dok traje maratonski proces za zaštitu Jugooceanije pred UZKD, vlasnici su od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU), u oktobru prošle godine, dobili urbanističko tehničke uslove (UTU) za rekonstrukciju, dogradnju i prenamjenu Jugooceanije.

Izvor: Radio Kotor

Podijeli vijest:

Leave a Reply