Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Realističan pristup energetskoj tranziciji u pomorstvu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ciljevi za 2030. su dostižni već danas, ali je potreban realističan pristup dekarbonizaciji pomorstva, poručio je šef kompanije Xclusiv Shipbrokers, Jannis Kotzias, na sesiji „Tanker Market“ tokom „5th Athens Triennial Meeting“, održanom u zgradi Onassis Foundation.

Kotzias je istakao da pomorski sektor čini 16% emisija iz transporta, odnosno 2,24% globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Iako dekarbonizacija ostaje cilj, potrebno je realno planiranje.

Industrija razmatra alternativna goriva poput LNG-a, vodonika, metanola, amonijaka i nuklearne propulzije. Ipak, usvajanje novih goriva zahtijeva značajne troškove i novu infrastrukturu. Čak ni lanac snabdijevanja za LNG nije potpuno razvijen.

Kotzias je postavio pitanje o spremnosti brodara da prihvate povećane troškove najma brodova. Na primjer, Kamsarmax brod sa dvostrukim pogonom na amonijak košta 50 miliona dolara. Cijena zelenog metanola bi mogla da utrostruči troškove najma, što će uticati na potražnju.

U prezentaciji je naveo primjer Kamsarmax broda iz 2023. koji troši 50% manje goriva u poređenju sa modelom iz 2010. godine. Ovaj primjer pokazuje važnost tehnoloških inovacija za smanjenje emisija bez velikih investicija.

Dekarbonizacija jeste cilj, ali Kotzias smatra da možda možemo postići ciljeve sa postojećim alatima uz pravilno planiranje i ekonomsku održivost.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply