Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Rastuće zabrinutosti zbog starenja flote postaju nova realnost

AAA

Izvor fotografije: Sun_Shine / Shutterstock.com

Tokom ostatka 2020-ih, globalna trgovačka flota će sve više stariti, što će zakupci brodova, operateri i vlasnici morati prihvatiti kao novu realnost, naročito ako se nizak nivo demontaže brodova nastavi.

Prema izvještaju grčke kompanije Xclusiv Shipbrokers, značajan dio sadašnjih plovila će u narednim godinama biti stariji od dvije decenije. Ova starija flota nosi sa sobom izazove u pogledu operativne efikasnosti i ekološke održivosti, postavljajući pitanje da li će moći da ispuni zelene ciljeve IMO-a za 2030. godinu. U segmentu balkera, oko 30% flote će biti starije od 20 godina do 2030, dok su veći brodovi posebno pogođeni.

Slično je i u floti tankera, gdje će oko 48% brodova biti starije od 21 godine do 2030. godine. I flote kontejnerskih brodova i gas carrier-a prate ovaj trend starenja, uprkos velikim narudžbama u ovim sektorima. Oko 42% gas carrier-a i 49% kontejnerske flote biće starije od 21 godine.

Prema Alphaliner-u, 10 najvećih kontejnerskih kompanija upravlja sa 683 broda starijih od 20 godina, sa kapacitetom od preko 2,6 miliona TEU. S obzirom na prosječan komercijalni vijek broda od 25 godina, ove kompanije bi mogle koristiti 44% naručenih brodova za zamjenu najstarijih plovila.

RightShip je nedavno smanjio starosnu granicu za inspekcije balkera i general cargo brodova sa 14 na 10 godina, navodeći promjene na tržištu i sigurnosne rizike. Izvršni direktor RightShip-a, Steen Lund, istakao je važnost bezbjednosti i transparentnosti u pomorskoj industriji.

Na Forumu pomorskih direktora u Singapuru, dugovječnost je bila glavna tema, uz zaključak da će kompanije morati popustiti ograničenja za čarterovanje starijih brodova. Kako 2020-te odmiču, jasno je da će određeni sektori pomorstva, suočeni sa starenjem flote, trebati obnovu dok su azijska brodogradilišta već preplavljena narudžbama.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply