Skip to main content
search
VijestiSvijet

Royal Caribbean povećava napojnice na brodu — šta treba znati

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Royal Caribbean će sljedećeg mjeseca povećati dnevne automatske napojnice, pridružujući se sve dužoj listi brodskih kompanija koje su to već učinile.

Počevši od 1. novembra, napojnice će porasti na 18,50 dolara po osobi (sa prethodnih 18 dolara) za putnike u unutrašnjim kabinama, kabinama sa pogledom na more i balkonskim sobama, kao i one u junior apartmanima. Za sve putnike u većim apartmanima napojnice će porasti na 21 dolar po osobi (sa 20,50 dolara), potvrdila je kompanija Royal Caribbean za Travel + Leisure.

“Royal Caribbean prilagođava svoje preporučene dnevne napojnice u skladu sa industrijskim standardima,” navodi se u saopštenju kompanije. “Napojnice će se povećati za 0,50 dolara po gostu, po danu. Radi praktičnosti, dnevne napojnice se automatski dodaju za goste po dolasku na brod. Međutim, putnici mogu po svom nahođenju promijeniti iznos.”

Napojnice se automatski dodaju na račun sobe na dnevnoj bazi, osim ako putnici ne zatraže njihovu izmjenu ili uklanjanje. Na Royal Caribbean brodovima, napojnice se “raspoređuju članovima posade, uključujući osoblje restorana, barova i kulinarskih usluga, sobaricama, timovima hotelskih usluga i drugima na brodu koji rade na poboljšanju ukupnog iskustva na krstarenju,” prema navodima kompanije.

Pored ovih napojnica, brodska kompanija naplaćuje dodatnu napojnicu za kupovinu pića na brodu i specijalne obroke.

Royal Caribbean nije jedina kompanija koja povećava dnevne automatske napojnice. Prošle godine, Celebrity Cruises, koji je takođe dio Royal Caribbean grupe, na sličan način je povećao napojnice i sada naplaćuje 18 dolara za unutrašnje, kabine sa pogledom na more i verande, 19 dolara za Concierge i AquaClass kabine, te 23 dolara za putnike u The Retreat apartmanima. Druge kompanije, poput Princess Cruises, takođe su povećale dnevni iznos napojnica, ali naplaćuju manje (npr. 17 dolara po osobi dnevno za unutrašnje i kabine sa pogledom na more).

Neke luksuzne linije, poput Regent Seven Seas Cruises, uključuju napojnice u cijenu karte za krstarenje.

Osim napojnica, sada je lakše vidjeti ukupnu cijenu krstarenja prilikom rezervacije zahvaljujući kalifornijskom Zakonu o tačnim cijenama, koji zabranjuje poslovnim subjektima da reklamiraju cijenu bez uključivanja skoro svih obaveznih taksi ili naknada. Kao rezultat toga, nekoliko kompanija je ažuriralo način prikazivanja cijena širom SAD-a.

Izvor: travelandleisure.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply