Skip to main content
search
VijestiSvijet

Preusmjeravanje britanske vojne industrije ka zelenoj tranziciji

AAA

Izvor fotografije: Ballygally View Images / Shutterstock.com

prema izvještaju think-tanka, britanska vlada bi trebalo da osnuje nezavisnu kompaniju kako bi preuzela brodogradilište Harland & Wolff u Belfastu, koje je trenutno u stečaju, i preusmjeri ga ka zelenoj infrastrukturi.

Studija think-tanka Common Wealth predstavlja “Lucas-ov plan za 21. vijek”, predlažući da se britanski vojni industrijski kapaciteti preusmjere ka zelenoj energiji, čime bi korist imali radnici, zajednice i životna sredina.

Kao prvi korak, predlaže se osnivanje javne kompanije, po uzoru na model GB Energy, koja bi preuzela Harland & Wolff, brodogradilište u stečaju.

Matthew Lawrence, direktor Common Wealth-a, izjavio je da bi britanska industrija mogla postati predvodnik zelene industrijske revolucije, koristeći svoje strategije u vazduhoplovstvu i brodogradnji.

Lawrence je naglasio da zelena industrijska strategija može ojačati ekonomsku otpornost, očuvati industrijske kapacitete i doprinijeti dekarbonizaciji.

Izvještaj navodi da britanska vojna industrija godišnje proizvodi 6 miliona tona CO2, te da preusmjeravanje strateških lokacija ka zelenoj proizvodnji predstavlja put ka smanjenju emisija i razvoju zelenih industrija.

Karen Bell, profesorka na Univerzitetu u Glazgovu, izjavila je da britanska vojna industrija nanosi značajnu ekološku i društvenu štetu, ali izvještaj Common Wealth-a ukazuje na alternativne mogućnosti zapošljavanja u zelenim poslovima.

Mnogi radnici brodogradilišta u Belfastu članovi su sindikata Unite. Regionalni koordinator George Brash izjavio je da sindikat razgovara sa ključnim akterima kako bi se osigurala zaposlenost i ulaganja u Harland & Wolff.

Predsjednik sindikata RMT, Alex Gordon, istakao je da podržava izvještaj, koji se zalaže za okončanje ulaganja u vojnu industriju i promociju pravedne tranzicije ka zelenim industrijama.

Izvor: theguardian.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply