Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Putnički brod na vrhuncu tehnološke inovacije

AAA

Izvor fotografije: Hurtigruten Group, Vard

postavljaju se temelji za narednu generaciju brodova sa nultom emisijom uvođenjem “Sea Zero”, koji se očekuje da će ploviti duž norveške obale 2030. godine. Uključujući inovativne tehnologije, ovaj brod stoji kao pionir u održivosti i energetskoj efikasnosti. Brodarska kompanija Hurtigruten, u saradnji sa 12 pomorskih partnera i istraživačkim institutom SINTEF, odlučila je da opremi svaki aspekt broda najnovijim tehnološkim rješenjima, sa ciljem potpunog eliminisanja emisije gasova staklene bašte bez kompromisa po performanse broda.

“Sea Zero”, dužine 135 metara, imaće 270 kabina koje će primiti 500 putnika. Pored toga, brod će imati obilje skladišnog prostora i prostor za prevoz automobila. Jedna od najimpresivnijih tehnoloških karakteristika “Sea Zero” su tri autonomna jedra, koja se mogu sklopiti. Ova jedra će poboljšati aerodinamiku broda i iskoristiti vazdušne struje na visinama do 50 metara za dodatni pogon. Jedra će biti prekrivena solarnim panelima ukupne površine 1.500 kvadratnih metara.

Energija generisana iz jedara biće skladištena u snažnom sistemu baterija bez kobalta ukupnog kapaciteta 60 MWh. Status punjenja ovih baterija biće prikazan putem posebnog indikatora na bokovima broda. Plovilo će takođe biti opremljeno vještačkom inteligencijom (AI) za pomoć pri manevrisanju. Desetine spoljašnjih senzora i kamera omogućiće autonomno upravljanje, smanjujući veličinu komandnog mosta i pružajući više prostora putnicima na gornjim palubama. Izgled komandnog mosta podsjećaće na kokpit aviona, doprinoseći boljoj aerodinamici.

Na krmi broda, propelere će biti moguće uvlačiti u kobilicu kada nisu potrebni, dok će obrnutni propeleri pružiti veću fleksibilnost i poboljšati energetsku efikasnost, istovremeno smanjujući potrošnju energije.

Još jedna inovacija je upotreba underwater air lubrication system. Ovaj sistem će stvarati mJehuriće vazduha, omogućavajući brodu da “klizi” kroz vodu, čime se smanjuje otpor i štedi energija tokom plovidbe.

Na kraju, kabine “Sea Zero” će imati pametne sisteme grijanja i hlađenja zasnovane na toplotnim pumpama i izolovanim distributivnim mrežama. Putnici će moći kontrolisati potrošnju energije u svojim kabinama putem mobilne aplikacije, omogućavajući potpunu prilagođenost njihovim ličnim potrebama.

“Sea Zero” se trenutno nalazi u fazi istraživanja i razvoja, koja će trajati do 2025. godine. Tokom ovog perioda, tehnologije će biti testirane i usavršene, sa ciljem da brod bude završen do 2030. godine.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply