Skip to main content
search
Top NewsVijestiSvijet

Zapaljivi transport: visoka zarada, visoki rizici

By 10/04/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Francuski kontejnerski brod, CMA CGM, koji već širi svoja krila ulaskom na tržišta vazdušnog tereta i logistike, želi da iznajmi četiri plovila, u pokušaju da dodatno zaradi od procvata trgovine automobilima.

Tržište autoprevoznika je još od prošle godine, došlo do usijanja, a operateri se bore sa punim brodovima, što je primoralo brodare da rezervišu prostor tri mjeseca ili više unaprijed. Zabilježen je i porast kamatnih stopa, povećanje profitnih marži, a kontejnerski brodovi žele da ulože svoj rekordni profit ostvaren u poslednje dvije godine.

Izgleda da CMA CGM nije jedina kontejnerska linija koja je u trci za velikom zaradom u poslu transporta automobila: tu je i HMM koji navodno provjerava tržište, a Kosco je naručio još tri čista prevoznika automobila i kamiona (PCTCs), čime je njegova knjiga narudžbina dostigla još 24 takve, za potrebe zajedničkog preduzeća auto-divizije sa SAIC Anji Logistics, Guangzhou Ocean Car Carrier.

Pored toga, tradicionalni operateri PCTC-a takođe naručuju brodove, uključujući Hyundai Glovis, sa pet po narudžbini i italijanskog operatera Grimaldija sa narudžbinom od 15 brodova.

Brodograditelj Braemar očekuje da će posao prevoza automobila dodatno rasti.

Međutim, do 2030. godine očekuje se da električni SUV-ovi čine 50 posto od ukupnog broja automobila koje prevoze morem, jer su ti automobili veći i teži, zbog električnih baterija i njihove mase.

Upotreba litijum-jonskih baterija u električnim automobilima predstavlja značajan izazov za logistički biznis, jer u nekim okolnostima mogu da se zapale (od drugog tereta) i izgore žestokim intenzitetom – na više od 1.000°C.

Mark Lefebvre, viši menadžer CMA CGM za bezbjednost i bezbjednost tereta, rekao je na jednoj konferenciji posvećenoj izazovima transporta litijum-jonskih baterija u Londonu, da “nema rješenja u IMDG kodu”, tačnije rečeno, da ne znaju kako se izboriti sa požarima baterija. Računa se na među-industrijsku saradnju kako bi se spriječilo paljenje takvih baterija prilikom transporta. A, kompanija Loadstar je poznat na najvišim nivoima logistike i upravljanja lancem snabdjevanja.

Autor: Nick Savvides
Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply