Skip to main content
search
VijestiSvijet

EMSA aktivirala daljinsko posmatranje iznad Đenovskog zaliva

By 23/03/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: EMSA press

EMSA (Evropska agencija za pomorsku sigurnost) je započela sa raspoređivanjem svojih vazdušnih usluga na daljinsko upravljanje kao potpora italijanskoj obalskoj straži kako bi do ljeta stekla veću pomorsku kontrolu nad Đenovskim zalivom. Zahvaljujući prošlogodišnjoj uspješnoj kampanji, službe EMSA-e nastaviće poboljšavanje opšte pomorske bezbjednosti i zaštite u tom području, kao i pomoći u misijama traganja i spašavanja.

Zaštita mora i njegove prirode još je jedan važan aspekt operacije, a letovi će se koristiti za praćenje migracije kitova unutar utočišta Pelagos, zaštićenog područja za morske sisare. Ova višenamjenska operacija nastavlja da radi uz potporu italijanske obalske straže u daljnjoj integraciji tih inovativnih usluga kao dio njihovih standardnih operativnih postupaka kako bi se povećala informisanost o stanju.

Letovi se mogu pratiti na daljinu sa četiri lokacije, uključujući bazu Sarzana odakle je avion raspoređen, te iz gradova Imperia, Đenova i Rim. Avion koji se koristi je aparat sa fiksnim krilima AR-5 Evo, i pod ugovorom je sa EMSA konzorcijuma REACT, koji se sastoji od CLS (pomorska analitika) i Tekevera (RPAS).

Ima nekoliko faktora koje ga čine prikladnim za ovu uslugu, uključujući optičke i infracrvene kamere, pomorski radar, AIS prijemnik i antenu radio svjetionika (EPIRB) koji pokazuje položaj u vanrednim situacijama.

Koristeći satelitske komunikacije, avion takođe ima mogućnost obavljanja dnevnih i noćnih operacija. EMSA besplatno nudi usluge daljinski upravljanog avionskog sistema (RPAS) svim državama članicama EU. Razvijeni su kako bi pomogli u operacijama pomorskog nadzora i praćenje emisija štetnih gasova iz brodova te mogu djelovati u svim morima koja okružuju Evropsku uniju.

Usluge RPAS mogu pružiti potporu tradicionalnim funkcijama obalske straže, uključujući traganje i spašavanje te spriječavanje zagađenja i davanje odgovora na njih. Usluge se nude državama članicama pojedinačno i kao dio regionalne EMSA Strategija RPAS, kojom se omogućuje da više funkcija obalske straže u nekoliko država članica EU bude podržano jednom ili više usluga RPAS. Dalje širenje RPAS na regionalnom nivou planirano je tokom 2023. godine.

Evropska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) decentralizovana je agencija EU sa sjedištem u Lisbonu u Portugalu. EMSA služi pomorskim interesima EU, za siguran, „zelen“ i konkurentan pomorski sektor, pružajući vrijednost državama članicama podrškom u spriječavanju zagađenja i odgovora na njih, pomorskog nadzora, bezbjednosti i zaštite, digitalizacije i pružanja integrisanih pomorskih usluga te tehničke pomoći.

Izvor: EMSA press

Podijeli vijest:

Leave a Reply