Skip to main content
search
VijestiNautika

Razlika između mineralnih i sintetičkih maziva

By 19/05/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Mineralno ulje se proizvodi rafinacijom sirove nafte, procesa koji se koristi za proizvodnju dizela, benzina i drugih goriva. Sintetičko ulje takođe dolazi iz sirove nafte, ali se podvrgava dodatnoj prefinjenosti i hemijskoj obradi kako bi se poboljšala njegova struktura i učinila prikladnom za specifične primjene. Ovo vještačko ulje skuplje je za proizvodnju, ali je hemijski stabilnije pa će duže ostati svrsishodno.

Sintetička maziva nude značajne prednosti u odnosu na mineralna ulja jer se mogu optimizovati za efikasnije podmazivanje u specifičnim okolnostima. U pomorskim primjenama te prednosti imaju značajne finansijske učinke.

Sintetičko ulje ima „glađe“ čestice tako da nudi vrhunsku zaštitu filma tečnosti od kontakta metal-metal. Mehanički dijelovi će biti manje podložni habanju, pa će zahtijevati manje održavanja – što takođe dovodi do bolje produktivnosti motora.

Na mineralna goriva više utiče temperatura, pa mineralnom mazivu može trebati vremena da postigne idealnu viskoznost zavisno od prirodne sredine. To znači da će motor morati da radi više, trošeći više goriva dok se ne postigne optimalna radna temperatura.

Sintetička ulja su stabilnije viskoznosti i na njih temperatura ne utiče na isti način, pa se kumulativni uticaj na ekonomičnost potrošnje goriva uskoro može sabrati.

Zbog proizvodnih procesa i aditiva, sintetička maziva zadržavaju svoje zaštitne kvalitete duže od mineralnih maziva, koja imaju tendenciju bržeg i dramatičnijeg propadanja. Na primjer, OEM može odrediti da se mineralno ulje zamijeni nakon 250 sati rada, nakon čega će se trošenje eksponencijalno povećati. Sintetičko mazivo može produžiti radni vijek na 750 sati ili više.

Emisije vašeg plovila će vjerovatno biti “čišće” ako vaš motor efikasno sagorijeva zbog trajnih prednosti sintetičkog ulja. Neki stariji motori prikladniji su za mineralna maziva, pa je preporučljivo provjeriti preporuke proizvođača. No, u većini slučajeva moguće je promijeniti na sintetičko podmazivanje i brzo će se vidjeti prednosti. Danas svaki brod mora smanjiti emisije sumpora, što se takođe najbolje postiže sintetičkim gorivom i podmazivanjem.

Novi propisi Međunarodne pomorske organizacije, poznati kao IMO 2020, nalažu smanjenje maksimalnog sadržaja sumpora u brodskim gorivima s 3,5 % na 0,5 %.

Izvor: marine-lubricants.co.uk

Podijeli vijest:

Leave a Reply