Skip to main content
search
VijestiSvijet

O Nacionalnom danu pomorstva u SAD-u, trgovačkoj floti i suverenitetu

By 23/05/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Nacionalni dan pomorstva, 22. maja, dolazio je i prolazio tokom proteklih godina uz malo galame.

U Americi se smatra da kritični značaj nacionalne pomorske sposobnosti, vojne i trgovačke, često nije u potpunosti cijenjen jer je lako uzeti zdravo za gotovo besprekorno kretanje robe i vojnih snaga.

Ipak, ovaj Nacionalni dan pomorstva dešava se suočen sa sve većim međunarodnim tenzijama i trebalo bi da podsjeti svakog Amerikanca da je status pomorske nacije glavni izvor ekonomskog prosperiteta, bezbjednosti i otpornosti.

Znakovi upozorenja ne mogu biti jasniji. Kina je u usponu, posvećena dominaciji globalnog pomorstva kroz svoju široku inicijativu “Belt and Road Initiative” (BRI) – vrlo agresivan globalni plan širenja infrastrukture. Kina sada ima strateški vlasnički udio u 96 luka u 53 strane zemlje i u velikoj mjeri subvencioniše brodogradnju kako bi dominirala morima. Iako su retorički prikazane kao projekat ekonomskog razvoja koji je osmišljen da poveže svjetsku trgovinu, SAD bi trebalo da posmatra BRI onakvog kakav jeste – trojanski konj za kontrolu lanca snabdijevanja i vojnu ekspanziju.

Suočeni sa tom prijetnjom i rastućim kineskim savezom sa Iranom i Rusijom, SAD obnavlja svoju predanost ne samo moćnoj mornarici, već i snažnoj domaćoj pomorskoj floti i trgovačkim pomorskim snagama.

Osnivači američke vojne i trgovačke mornarice prepoznali su prije skoro 250 godina da snažna mornarica nije samo neophodna za mir, već će unaprijediti američke interese u zemlji i inostranstvu.
Ali ova moćna morska sila ne stoji samo za sebe. Njenu mornaricu nadopunjuje domaća komercijalna pomorska sposobnost pod američkom zastavom koja osigurava da uvijek ima industrijske kapacitete i radnu snagu za izgradnju američkih brodova i posadu sa američkim pomorcima – štiteći svoj suverenitet.

Takođe, važno je znati da pomorski kapacitet SAD-a pokreće Jones Act, zakon koji je i danas jednako važan kao što je bio kada je donesen, prije više od jednog vijeka.

Zakon je kritična linija odbrane od kineske pomorske dominacije, a protivnici bi trebalo da prošire svoj pogled i vide širu sliku.

Jones Act osigurava da samo brodovi izgrađeni u Americi, sa posadom i pod zastavom mogu putovati između američkih luka tako da američka plovila mogu zaštiti državnu obalu dužine 95,000 milja.

Dok američka pomorska industrija otvara 650.000 radnih mjesta i generiše 154 milijarde dolara godišnje ekonomske proizvodnje, njena najvažnija uloga je da osigura kapacitet snage trgovačke mornarice koje mogu podržati i vojsku.
Za razliku od zemalja koje subvencionišu domaće pomorstvo, američka vojska ne zavisi samo o privatnim brodograđevinskim kapacitetima, već i o floti američkih komercijalnih brodova i posade koja može da premjesti opremu i osoblje u ratne regije.

Autor: Mike Stevens
Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply