Skip to main content
search
VijestiSvijet

Brodovi na nuklearni pogon, plan za sljedeću deceniju

By 25/05/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Japanske kompanije učestvovaće u projektu koji će voditi CORE POWER iz Velike Britanije za razvoj plutajuće nuklearne elektrane. Ukupno 13 kompanija, uključujući Onomichi Dockyard i Imabari Shipbuilding, uložilo je oko 80 miliona dolara u CORE POWER pridruživši se gomili brodovlasnika širom svijeta koji su posljednjih godina odlučili da kupe kompaniju na čelu sa Mikal Bøe-om.

CORE POWER je u procesu razvoja plutajuće nuklearne elektrane sa hloridnim brzim reaktorima u saradnji sa TerraPower, Southern Company iz SAD i Orano iz Francuske, kompanija za nuklearna goriva.

Demonstracioni reaktor planiran je za 2026. godinu, sa ciljem komercijalizacije proizvoda do početka sljedeće decenije.

Istraživanje koje je sprovela Međunarodna pomorska komora pokazalo je kako devet posto članova C-suite očekuje nuklearne brodove u roku od deset godina.

U razgovoru za Splash, Bøe je rekao:

Plutajuća nova nuklearna energija može da pokrene proizvodnju zelenih goriva koja su nam potrebna, bilo na krajevima zelenih koridora i priobalnih velikih lučkih područja.
Takođe možemo vidjeti sve veći interes za nove velike brodove na nuklearni pogon sa kombinacijom većih brzina, istinske nulte emisije i bezbjednih lučkih pristaništa koja donose ekonomske i konkurentske prednosti zainteresovanim stranama.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply