Skip to main content
search
VijestiSvijet

Češka Republika: preko Trsta do energetske nezavisnosti

By 24/05/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Il Gruppo Tal, kompanija koja upravlja naftnim terminalom u Trstu i naftovodom kojim se transportuje u srednju i istočnu Evropu, zagarantovaće nezavisnost Češke Republike od ruske nafte, koja se sada isporučuje naftovodom Druzhba.

To će biti rezultat sporazuma potpisanog između Tal-a i Mero ČR, češkog javnog preduzeća koje radi u naftnoj logistici u zemlji i koji će rezultirati povećanjem kapaciteta transalpskog naftovoda do četiri miliona tona sirove nafte više godišnje.

To je najavio i premijer Češke Republike Petr Fiala rekavši između ostalog:

Povećanje kapaciteta naftovoda Tal strateški je projekat za Češku Republiku. Samo ovim korakom postižemo energetsku sigurnost i nezavisnost. Na taj način ispunjavamo i obavezu koju smo preuzeli u pregovorima o izlasku iz dosadašnjeg snabdijevanja ruskom naftom do kraja 2024. godine. Češka Republika u potpunosti podržava pakete ekonomskih sankcija Rusiji u vezi sa ratom u Ukrajini. Nažalost, u ovom trenutku nismo još uvijek energetski nezavisni, što će se promijeniti potpisivanjem ugovora.

To je važan korak za jačanje energetske bezbjednosti i osiguravanje energetske nezavisnosti Češke Republike. Sporazumom o projektu Tal-Plus predviđa povećanje kapaciteta i snabdijevanje naftom za Češku Republiku na četiri miliona tona godišnje od 2025.

Sveukupno gledano, Transalpski naftovod snabdijevaće Češku Republiku sa 8 miliona tona nafte godišnje, čime će u potpunosti pokrivati potrebe zemlje za sirovom naftom. To će rezultirati većim protokom proizvoda brodovima do luke Trst.

Očekuje se da će investicije za modernizaciju infrastrukture, uključujući tehnološke promjene u infrastrukturi Mero, iznositi od 1,3 do 1,6 milijardi CZK odnosno od 50 do 70 miliona eura. Zahvaljujući povećanju kapaciteta, količina nafte koja se transportuje naftovodom Tal povećaće se sa 6.400 na 7.500 kubnih metara po satu.

Izvor: Shipping Italy

Podijeli vijest:

Leave a Reply