Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kanada: DP World završio proširenje luke AED sa uloženih 954 miliona dolara u Vancouver-u

By 24/05/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Jeff Whyte / Shutterstock.com

Stogodišnjica lučkih terminala na zapadnoj obali Kanade predstavlja priliku za proslavu trajne odanosti radnika u DP World-u, ILWU (International Longshore and Warehouse Union), sa preko 10.000 zaposlenih samo na obali, i radnicima koji su radili za DP World u BC-u tokom posljednjih 20 godina.

Zajedno sa svojim partnerima, DP World čini globalni lanac snabdijevanja otpornijim, uspostavljajući vođstvo Kanade u održivoj trgovini i izvozeći kanadsku robu na globalna tržišta.

DP World nastavlja da podstiče i unaprjeđuje dugoročni rast kanadskih luka i terminala, uključujući luku Vancouver, uz pomoć novih tehnologija i predanosti inovacijama i održivoj trgovinskoj infrastrukturi. Kao rezultat ulaza ove zemlje u više od 170 tržišta širom svijeta, Vancouver upravlja jednom od svaka 3 dolara kanadske trgovine robom van Sjeverne Amerike.
To omogućava trgovinu robom u vrijednosti od oko 305 milijardi dolara, dok aktivnosti luke daju čak 115.300 radnih mjesta, koja donose 7 milijardi dolara u platni fond i 11.9 milijardi dolara u BDP Kanade.

Sultan Ahmed Bin Sulayem, predsjednik grupe i izvršni direktor DP World-a, izjavio je:

Stota godišnjica rada terminala na zapadnoj obali divna je prilika za proslavu bogate pomorske i lučke istorije Kanade i gledanja u budućnost koja uključuje vodeću tehnologiju i inovacije DP World-a u lancima snabdijevanja. To je takođe prilika za nas, zajedno sa našim zaposlenima i partnerima, da proslavimo odgovoran, održiv, strateški pristup upravljanju kanadskom mrežom luka i terminala.

DP World i lučka uprava Vancouver Fraser takođe su obilježili završetak projekta proširenja Centerm-a, nagrađivanog projekta AED 954 miliona (350 miliona USD) za povećanje propusnosti za 60% i pozicioniranje Britanske Kolumbije kao lidera u održivoj trgovini.

Novoprošireni terminal sada može podnijeti 1,5 milion TEU godišnje, u poređenju sa 900.000 TEU ranije, što dodaje 15% ukupnom prometu terminala.

Projekat smanjuje uticaj terminala na životnu sredinu dodavanjem kapaciteta kontejnerskih brodova na električnu energiju sa obale i pretvaranjem njegovih dizel dizalica u električne. Dodatno smanjuje emisije štetnih gasova eliminisanjem vremena čekanja za vozila na željezničkim prelazima i izgradnjom prema standardima održivosti sertifikata LEED i Envision.

Ovo širenje predstavlja značajno ulaganje u budućnost međunarodne trgovine i počašćeni smo što i dalje igramo ključnu ulogu u povezivanju kanadskih preduzeća sa tržištima širom svijeta, istovremeno doprinoseći održivom privrednom rastu i prosperitetu za sve.

rekao je Bin Sulayem.

Proširenje je završio Centennial Expansion Partners (CXP).

DP World se obavezao da će uložiti 500 miliona američkih dolara na globalnom nivou u sljedećih pet godina kako bi pomogao smanjenju svoje emisije ugljenika za 700.000 tona čime bi došao do nulte neto stope štetnih emisija ugljenika do 2050. godine.

Lučka uprava Vancouver Fraser takođe je završila projekat pristupa južnoj obali u partnerstvu sa vladom Kanade i uz finansiranje Nacionalnog fonda za trgovinske koridore. Završni dio projekta pristupa južnoj obali, uključujući nadogradnju puta na vodi i uklanjanje drumskih i željezničkih preplitanja u tom području radi direktnog povezivanja terminala sa autoputem Trans-Canada, koji je sada dovršen.

Robin Silvester, predsjednik i glavni izvršni direktor lučke uprava Vancouver Fraser, izjavio je:

Proširenjem kontejnerskog terminala Centerm i poboljšanjem drumskih i željezničkih veza u tom području povećaće se kapaciteti i otpornosti kontejnerske trgovine u luci Vancouver u bliskoj budućnosti.

Dodao je Silvester i ovo:

Kao što se posljednjih godina pokazalo, robustan kontejnerski sektor ključan je za kanadski izvoz i za pouzdan pristup robi od kojih Kanađani svakodnevno zavise na tržištima širom svijeta - a ti projekti predstavljaju važan dio slagalice kada je u pitanju omogućavanje kanadske trgovine. Želimo da zahvalimo našim projektnim partnerima, uključujući DP World-u i saveznu vladu na podršci i saradnji, kao i lokalnoj zajednici i stanarima južne obale na strpljenju i razumijevanju tokom izgradnje.

Izvor: DP World

Podijeli vijest:

Leave a Reply