Skip to main content
search
VijestiSvijet

Sigurna plovidba u nesigurnim vremenima-finansijski padovi i usponi MSC i Costa Cruises

By 29/04/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: donatellatandelli / Shutterstock.com

Iako je to bila godina povratka u rad cijele flote, MSC Cruises neće pamtiti 2022. godinu kao povratak u normalu, kada je u pitanju ekonomsko-finansijski bilans. Ova globalno poznata poslovna grupa za kružna putovanja upravo je prošlu poslovnu godinu obilježila najdubljom crvenom bojom u njenoj istoriji, jer je zabilježila gubitak koji iznosi 1,052 milijarde eura (u odnosu na neto gubitke od 935,1 miliona u 2021. i one od 938,8 u 2020.).

Poslednji minus jeste daleko veći od onih u posljednje dvije godine (788,5 i 705,4 miliona eura u 2021. i 2020.), ali je i dalje jasno ispod 3,2 milijarde dostignutih prihoda u periodu prije pandemije. Operativni gubici iznosili su 801,2 miliona eura (u 2021. iznosili su 781,7 miliona eura).

Kompanija tokom prošle godine nije propustila dragocjenu podršku matične firme, jedinog akcionara MSC Mediterranean Shipping Company Holding SA Gianluigi Aponte-a i porodice, koja će 2023. biti izdašnija nego ikada.

Ako je u prethodne dvije godine društvo osiguralo svoju supsidijarnu potporu (ili, bolje rečeno, „spasonosnu“) od 2.691 milijardu eura (872.5 miliona u 2021. i 1.819 milijardi u 2022.), u vidu kredita ili injekcija likvidnosti, u 2023. je preuzeta obaveza dalje podrške MSC Cruises garantovanjem u vidu kreditnih doprinosa u iznosu od 1.741 milijarde eura (takođe sa ciljem da se MSC-u omogući otplata drugog i posljednjeg dijela obveznica, vrijednih oko 342 miliona, koji dospijevaju u januaru sljedeće godine).

Od tog maksimalnog iznosa, prva tranša od 250 miliona i druga od 1,130 milijardi već su predate MSC Cruises-u u januaru i februaru.

MSC Mediterranean Shipping Company Holding SA konačno je 20. aprila dobio dodatni udio, vrijedan 65,5 miliona. Ovi osnovni doprinosi, koji će nastaviti da dopunjuju druge mjere za jačanje finansijske strukture grupe, kao što su izuzeća koja su već dobijena u okviru nekih sporazuma i inicijativa povezanih sa kontrolom troškova, trebali bi omogućiti grupi MSC Cruises da posluje bez problema sa likvidnošću tokom godine. Ovo je u slučaju da kompanija posluje sa prosječnom stopom popunjenosti broda od 90% (i da se isporuke novih jedinica, odnosno MSC Euribia i MSC Explora I, odvijaju prema relativnim ugovorima), i u manje ružičastom scenariju, u kojoj bi ponovna pojava Covida 19 trebalo da smanji prosječne nivoe naplate za 85%.

Gledajući 2022. iz operativnije perspektive, godinu kao što je spomenuto obilježio je povratak aktivnosti (od maja 2022.) svih brodova, ali i dolazak novog MSC World Europe (u novembru) i MSC Seascape (u decembru) zbog čega je flota brojala 21 jedinicu u djelatnosti (u poređenju sa 13 krajem 2021.)

Tokom prošle godine, MSC Cruises je takođe uspio da uravnoteži prihode ostvarene prodajom karata. Ako je 2021. Zapadna Evropa zapravo bila tržište na kojem je ostvareno 70% rezervacija, taj je udio prošle godine pao na 57%, u korist kupaca iz srednje i istočne Evrope (sa 1% na 4%), Južne Amerike (sa 5% na 7%) i Sjeverne Amerike (sa 8% na 12%). Rezervacije iz “ostatka svijeta” takođe su porasle (sa 16% na 20%).

MSC Cruises je imao i fazu za vrijeme Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru, kada su putnici prema ovoj destinaciji činili 10% ukupnih rezervacija karata.

Među interesantnim transakcijama istaknutim u izvještaju, matična kompanija MSC Cruises ušla je do 44,4% (sa prethodnih 35,5%) u posao sa Trieste Adriatic Maritime Initiatives Srl, (matične kompanije Tršćanskog terminala Passeggeri), kao i sa 25% kapitala u Oceanly Srl, u posao kompanije iz Đenove za praćenje štetnih gasova sa brodova, koju je osnovala Esa Group, a koja među svojim glavnim kupcima ima MSC Cruises.

Zaključaka i iskustava ima mnogo, ali jedno je jasno: uprkos postepenom povratku u rad brodova, posao kružnih putovanja nastavio je da bilježi impresivne gubitke u 2022. godini.

Zadržavajući se u strožem računovodstvenom kontekstu, treba napomenuti da su u finansijskim izvještajima grupe Costa Crociere za 2022. zabilježeni gubici od 838 miliona eura, a svi se odnose na brodove istoimene grupe. U testu obezvrijeđenja, objašnjava se u izvještaju, uzete su u obzir činjenice kao što su postojanje pandemije, inflacija, rast cijena goriva i kamatne stope, a njegov se učinak proširio na starije i manje kapacitete.

Odvojena ispitivanja sprovedena su i na Costa Magica-i i Costa Fortuna-i, brodovima koje je uprava već planirala da otuđi i ukloni iz flote, za koje su evidentirani gubici od 232 i 94 miliona eura, dok su Costa Venezia i Costa Firenze isključeni iz revizije jer su već bili namijenjeni Carnival Cruise Line-u.

Ostale značajne akcije poslijednjih mjeseci su izlazak kompanije u februaru 2023. iz Ecospray-a, uz prodaju preostalog udijela (6,33%) većinskom akcionaru, te likvidacija, 1. decembra prošle godine, Zena Cruise Terminal-a, kompanije osnovane zajedno sa San Giorgio del Porto-m i Costa Edutainment-om za projekat novog terminala za krstarenja u Calata Gaddi, već utvrđenog 2021.godine uklanjanjem sa popisa radova predviđenih vanrednim planom za luku “Propisi Đenove”.

Sa druge strane, udio u tršćanskim jadranskim pomorskim inicijativama (matičnoj  kompaniji tršćanskog terminala Passeggeri) je povećan (kao i za MSC Cruises), a za Costa Cruises sada je porastao na oko 45% (nakon sticanja dodatnih 8,87%).

Posmatrajući 2022. godinu sa operativnije tačke gledišta, izvještaj pokazuje da je tokom 12 mjeseci ove godine prevezeno 1,6 miliona putnika (700 hiljada sa Costa-om i 900 hiljada sa Aida-om), manje od polovine u odnosu na 2019. godinu (3,5 miliona, od čega 2,2 sa Costa-om i 1,3 sa Aida-om). Prihodi od krstarenja (oko 1,4 milijarde u poređenju sa 277 miliona u 2021.) trebaju se skoro u cijelini pripisati području Italije i Evropske unije, dok je tržište “drugih evropskih zemalja” iznosilo 24.566 miliona, a ostatak svijeta 38.522 miliona.

Na kraju prošle finansijske godine Costa Cruises je imao osoblje od 1.650 radnika na kopnu i 5.453 na brodu (od kojih je 3.080 državljana trećih zemalja). Konačno, u odnosu na 2023. godinu, kompanija je u izvještaju navela da očekuje poboljšanje operativnih kapaciteta (koji će porasti sa 72% na 89% tokom godine) i povećanje nivoa „punjenja“ brodova, što se očekuje da će dovesti do pune zaposlenosti u trećem i četvrtom kvartalu.

Autor: Franceska Marchesi
Izvor: Shippingitaly.it

Podijeli vijest:

Leave a Reply