Skip to main content
search
VijestiSvijet

CleanSeaNet Service, satelit za detekciju izliva nafte

By 01/06/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U septembru 2005. Evropski Parlament je usvojio Direktivu 2005/35/EC o zagađenju sa brodova i uvođenju kazni, uključujući krivične kazne, za prekršaje zagađivanja.
Direktiva daje zadatak EMSA-i da „radi sa članicama država u razvoju tehničkih rješenja i pružanju tehničke podrške kao što je praćenje i nadzor putem satelita.“
Da bi se ispunio ovaj zadatak, EMSA je razvila CleanSeaNet (CSN), panevropski satelit koji je baziran da prati izlivanje nafte na moru i doprinese identifikaciji potencijalnih zagađivača.
Praćenja slučajnog zagađenja u hitnim slučajevima kao i pružanje podrške nadzoru izlivanja naftne operacije i vježbe.

CSN usluga se zasniva na naručivanju Synthetic Aperture Radar-ske (SAR) satelitske slike, pružajući pokrivenost širom svijeta, danonoćno, u morskim područjima, nezavisno od magle i oblačnosti.

Podaci sa ovih satelita su obrađeni u slike i analizirani prilikom izlivanja nafte, detekcije plovila i meteoroloških varijabli.
Preuzete informacije uključuju, između ostalog: lokaciju izlivanja; površinu i dužinu izlivanja; nivo pouzdanosti detekcije; i prateće informacije o potencijalnom izvoru izlivanja (tj. otkrivanje naftne I gasne instalacije).

Optički satelitski snimci mogu se takođe nabaviti na zahtjev, u zavisnosti od situacije i potrebe korisnika i u većem broju slučajeva slučajnim izlivanjem.

CSN zajednica uključuje više od 680 operativnih korisnika iz nacionalnih organa odgovornih za praćenje zagađenja naftom na moru i operativno planiranje, pripravnost,i odgovor.

Ovo uključuje pomorske vlasti (npr. mornarica, obalska straža), pomorske spasilačke koordinacione centre (MRCC) I Agencije za zaštitu životne sredine.

Kao preduslov za korišćenje usluge, Nacionalni nadležni organ (NCA) i EMSA potpisuju CSN uslove korišćenja.

Ovaj sporazum utvrđuje uloge i odgovornosti obije strane i definiše administrativnu kontaktnu tačku prema EMSA-i za bilo koju aktivnost u vezi sa implementacijom, korišćenjem ili ažuriranjem usluge.

NCA je takođe odgovorna za odobravanje pristupa drugih nacionalnih javnih organizacija na CSN servis.

CSN pruža tehničke i operativne usluge podrške regionalnim sporazumima koji se bave zaštitom morske sredine u raznim morskim basenima oko voda EU, kao što su Bonski sporazum i Helsinška Konvencija.
EMSA je jedna od decentralizovanih agencija Evropske Unije. Sa sjedištem u Lisabonu, misija agencije je da se obezbjedi visok nivo pomorske bezbjednosti, spriječavanje i reagovanje na zagađenje sa brodova, kao i odgovor na zagađenje mora naftnom i gasnom instalacijom.
Opšta svrha je promovisanje bezbjednog, čistog i ekonomski održivog pomorskog sektora u EU.

Izvor: EMSA

Podijeli vijest:

Leave a Reply