Skip to main content
search
VijestiSvijet

Saradnja Australije i Singapura oko „zelene“ i digitalne plovidbe

By 03/06/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Australija i Singapur započeli su rasprave o istraživanju oblasti saradnje u „zelenom“ i digitalnom pomorskom prometu te se smatra da će doći do ostvarenja singapursko-australijskog koridora do kraja 2025. Taj je razvoj u skladu sa inicijativom za saradnju u području „zelenog“ pomorskog saobraćaja navedenom u Sporazumu o „zelenoj ekonomiji“, između Singapura i Australije koji su potpisali singapurski ministar trgovine i industrije Gan Kim Yong i australijski ministar trgovine i turizma g. Don Farrell u oktobru 2022., a kome su prisustvovali premijeri obje strana.

Australijsko Ministarstvo infrastrukture, saobraćaja, regionalnog razvoja, komunikacija i umjetnosti (DITRDCA) i Pomorska i lučka uprava Singapura (MPA), statutarni odbor pri singapurskom Ministarstvu prometa (MOT), zajedno vode ovu saradnju. Ta tijela blisko sarađuju sa lučkim operaterima, relevantnim jurisdikcijama te dioničarima u pomorskom i energetskom lancu vrijednosti sa obje strane kako bi podstakla mjere za dekarbonizaciju i digitalizaciju pomorske industrije.

Koordiniranim naporima DITRDCA i MPA u početku nastoje obuhvatiti područja od zajedničkog interesa i saradnju kako bi se smanjile emisije ugljenika u pomorskom sektoru. To uključuje uspostavljanje lanaca snabdijevanja gorivom sa niskim i nultim emisijama ugljenika te ekologizaciju lučkih usluga i pomorskih prometa kako bi se ubrzao razvoj i korištenje „zelenih“ morskih izvora goriva.

Saradnja bi uključivala i utvrđivanje rješenja za digitalni pomorski saobraćaj, kako bi se olakšalo efikasnije pristajanje i protok robe u luci te rukovanje bez papira između luka Australije i Singapura, čime bi se osigurala interoperabilnost u relevantnim sistemima.

S obzirom na značajnu prekograničnu trgovinu između Australije i Singapura, ova saradnja značajan je korak prema istraživanju načina na koji oba partnera mogu preuzeti globalnu vodeću ulogu u optimizaciji svojih ruta za isporuku da bi testirali zelena i digitalna rješenja. Time se jača važnost međunarodne saradnje u dekarbonizaciji pomorskog prometa i pomorske industrije.

Izvor: MPA.gov.sg

Podijeli vijest:

Leave a Reply