Skip to main content
search
VijestiSvijet

Moby Fantasy, najveći putnički trajekt na svijetu, od kraja juna na relaciji Livorno-Olbia

By 05/06/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Novi ro-pax brod Moby Fantasy stigao je u italijanske vode nakon što je plovio preko dva okeana i prešao Suecki kanal. Zapovjednik Massimo Pinsolo i njegova posada vodili su Moby Fantasy iz kineskog brodogradilišta Guangzhou u luku Livorno.

Novi vodeći brod najnovije generacije Moby-ja ušao je na pristanište u toskansku luku nakon putovanja od 22 dana i preko 8 hiljada nautičkih milja; tokom ljetnje sezone kretaće se rutom Livorno-Olbia od kraja juna.

Sa svojih 237 metara dužine i 32 širine i bruto tonaže od 69.500 tona, Moby Fantasy je najveći putnički trajekt izgrađen u svijetu do sada, sa kapacitetom od 3.000 putnika i 3.850 linearnih metara tereta.

Usvojeni visoki standardi održivosti takođe ga čine najnaprednijim i tehnološki najsofisticiranijim trajektom u pogledu zaštite okoline i smanjenja emisija. Zapovjednik Massimo Pinsolo, Đenovežanin iz Pegli-ja, ispričao je uzbudljivo putovanje Moby Fantasy-ja i rekao:

Nakon toliko čekanja konačno smo stigli u naše more. Tirensko more i luka Livorno, kao i Olbia, biće naš dom tokom ljetnje sezone i šire. Prešli smo dug put da dođemo ovdje i uzbuđenje vidjevši italijansku obalu nakon odlaska iz Sueca ganulo je cijelu posadu. Nadam se da će isti 'dobar vjetar' koji nas je pratio na ovom putovanju i dalje biti dobar predznak za Moby Fantasy i sve brodove kompanije i za njihove goste.

Istovremeno, Moby Legacy, sestrinski brod kompanije i budući vodeći brod, uspješno je završio testove na moru i priprema se za posljednju fazu njegove izgradnje prije odlaska u Italiju gdje se očekuje sljedeće jeseni.

Izvor: Shipping Italy

Podijeli vijest:

Leave a Reply