Skip to main content
search
VijestiSvijet

„Winds of Change“, projekat za sigurnu budućnost

By 08/06/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Drax press

Smart Green Shipping (SGS) sa zadovoljstvom objavljuje saradnju sa Nuclear Transport Solutions (NTS) u sklopu projekta „Winds of Change“ koji je u srijedu 3. maja 2023. godine održao svoj prvi sastanak na Univerzitetu u Southampton-u.

“Winds of Change” je saradnički dvogodišnji projekat za procjenu tehničke, komercijalne i ekološke održivosti korištenja dizajna XXI vijeka, kako bi se osigurala direktna podrška komercijalnim brodovima.

NTS je vodeći globalni kreator sigurnih i pouzdanih rješenja za prevoz nuklearne tehnologije, koja svijet čine sigurnijim i održivijim. Kao dio britanske Uprave za razgradnju nuklearnih postrojenja, NTS koristi svoju specijalizovanu stručnost u transportu i logistici kako bi pomogao kupcima i partnerima širom svijeta u rješavanju složenih izazova.

Pacific Grebe je samo jedna u floti Pacific Nuclear Transport Limited (PNTL), od tri specijalizovana broda.

Flota je tokom svoje prošlosti sigurno prešla milione kilometara transportujući nuklearne materijale stalnom plovidbom do Japana, Evrope i SAD.

Di Gilpin, izvršni direktor SGS, izjavio je:

Raditi sa tako visoko specijalizovanim brodom i njenom duboko obrazovanom posadom i menadžerima daje nam mogućnost da pokažemo izvodljivost naknadne ugradnje krila SGS FastRigTM na brodove sa najvišim sigurnosnim standardima. Ako uspijemo, to će pružiti utjehu brodovlasnicima i menadžerima da ova tehnologija neće ugroziti njihove stroge sigurnosne protokole. Testiranje FastRig-a na kopnu u početku osigurava da izgladimo sve tehničke propuste prije ugradnje na radni brod. Počašćeni smo što možemo raditi sa NTS-om. Naši komercijalni projektni partneri, Drax i MOL Dry Bulk sarađuju sa SGS i NTS na definisanju parametara za ispitivanja na moru; naš tehnički tim uključuje Humphreys Yacht Design, dizajnere FastRig-a; Caley Ocean Systems i Malin Group, proizvođači FastRig-a i Houlder.

Univerzitet u Southampton-u sarađuje sa SGS na provjeri rezultata performansi u stvarnom svijetu u odnosu na matematičko modeliranje koje je predviđeno između 16% i 27% uštede goriva-štetnih gasova tokom godišnjeg razdoblja.

Andy Milling, Marine Manager iz NTS rekao je o saradnji:

Kao vlasnici visokokvalitetnih specijalizovanih plovila pod britanskom zastavom, predani smo pružanju podrške inicijativama za neto nultu stopu transporta u Velikoj Britaniji. Radujemo se saradnji sa SGS na rješavanju vrlo složenih tehničkih izazova koji proizilaze iz naknadne ugradnje tehnologije. Naša motivacija je smanjiti emisije plovila uz održavanje naših visokih performansi i kritičnih rasporeda isporuke. SGS je sazvao grupu iskusnih tehničkih i komercijalnih organizacija kako bi isporučio projekat i uzbudljivo je vidjeti kako ćemo implementirati ovu tehnologiju sa sigurnošću i pouzdanošću, što ostaju naši glavni prioriteti.

Smart Green Shipping je kompanija za dizajn i inženjering sistema sa sjedištem u Dumfries-u koja razvija jedinstven „retrofit“ jedra i tehnologiju za održive komercijalne brodove. Sarađuje sa Univerzitetom u Southampton-u, Humphreys Yacht Design, Houlder, Malin Group, Caley Ocean Systems, Argo Engineering, Lloyd’s Register, MOL DryBulk i Drax. Projekat “Winds of Change” trajaće od aprila 2023. do marta 2025.

SGS trenutno instalira kopneni test i demonstraciju FastRig u Hunterston Parcu u Škotskoj. Učenje iz ovog projekta zapravo informiše o bezbjednosti i tehničkim performansama za brodsku instalaciju koja će biti postavljena 2024. godine.

Projekat “Winds of Change” dio je Clean Maritime Demonstration Competition Round 3 (CMDC3), koji je najavljen za oktobar 2022. godine, finansiran od strane Ministarstva saobraćaja i isporučen u partnerstvu sa kompanijom Innovate UK. U sklopu CMDC3, ovo ministarstvo je dodijelio 60 miliona funti za 19 vodećih projekata koje su podržale 92 organizacije Ujedinjene Kraljevine za sprovođenje demonstracionih projekata istraživanja i razvoja u stvarnom svijetu u čistim pomorskim rješenjima.

Projekti će se odvijati na više lokacija širom Velike Britanije od sjevera do Shetland-skih ostrva i južno do Cornwall-a. CMDC3 dio je vodećeg višegodišnjeg CMDC programa za smanjenje emisija (UK SHORE) britanske Kancelarije za pomorstvo.

U martu 2022. godine nadležno ministarstvo je najavilo najveće vladino ulaganje ikada u ovaj komercijalni pomorski sektor u Velikoj Britaniji. Naime, novi odsjek unutar Ministarstva saobraćaja izdvojio je 206 miliona funti za UK Shore, usmjerenih na dekarbonizaciju pomorskog sektora. UK Shore sprovodi niz intervencija tokom 2022-2025, sa ciljem brže proizvodnje i rada čistih pomorskih tehnologija proizvedenih u Velikoj Britaniji i omogućavanja prelaza na nultu neto stopu pod vođstvom ove industrije.

Izvor: Cyprus Shipping News

Podijeli vijest:

Leave a Reply