Skip to main content
search
VijestiSvijet

Poslije 80 godina u Egejskom moru pronađena potpoljena britanska podmornica iz II Svjetskog rata

By 12/06/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Izgubljenu britansku podmornicu “H.M.S. Triumph”, čija je prava sudbina bila obavijena velom tajne otkako su brod i cijela njegova posada nestali 1942. godine, grčki istraživač Kostas Thoktaridis i njegov tim konačno su otkrili u predjelu Egejskog mora, nakon potrage koja je trajala otprilike 25 godina.

Podmornica je nestala bez traga, sa svih 64 člana posade, prije 81 godinu, usred Drugog svjetskog rata. Razne pokušaje pronalaska u različito su vrijeme organizovali timovi iz Ujedinjenog Kraljevstva, Malte i Rusije, sve bez uspjeha.
Konačno je Thoktaridis-u i njegovom timu palo na pamet da riješe misteriju njegovog nestanka, nakon potrage koja je prvi put započela 1998. godine.

To je bila najteža i najskuplja misija koju sam ikada izvršio u životu.

izjavio je Thoktaridis grčkoj novinarskoj agenciji.

Istorija podmornice je višestruka i jedinstvena u pomorskim hronikama, budući da je neodvojivo povezana sa tadašnjim nacionalnim otporom i tajnim službama, koje su djelovale tokom okupacije.

dodao je.

Ključ za otkrivanje tajne koja je ostala skrivena više od osamdeset godina, rekao je, bilo je “istraživanje koje koristi primarne istorijske izvore. Morala je postojati opsežna studija arhiva, kako u Velikoj Britaniji tako i u Njemačkoj, Italiji i Grčkoj.”

H.M.S. Triumph u vodama Egeja prvi put je bio 1938. godine, “Triumph” se ozbiljno pridružio ratu u maju 1939. i ukupno izveo 20 vojnih misija. Prvi put je otplovio u Egej krajem marta 1941. kako bi izviđao obale dodekanskih ostrva i kopnene oficire na grčkim obalama.

Zabilježila je brojne uspjehe, potopivši veliki broj neprijateljskih brodova, uključujući italijansku podmornicu “Salpa”. Takođe je preduzela teške misije za iskrcavanje rukovodioca specijalnih operacija (S.O.E.) i agenata MI9 i spašavanje zarobljenih vojnika koji su trebali pobjeći u Aleksandriju u Egiptu. 26. decembra 1941. godine.

“Triumph” je isplovio iz Aleksandrije na svoju 21. i posljednju misiju prije nego što se trebao vratiti u Englesku na remont i održavanje. Imao je zadatak da izvede dvije specijalne operacije i, u međuvremenu, patrolirao je određenim dijelom Egeja.

Na brodu su bili vrlo neobični članovi posade – S.O.E. i MI9 agent, poručnik George Atkinson, grčki S.O.E. stručnjak za bežičnu telegrafiju, Diamantes Arvanitopoulos (kodno ime Diamond), novozelandski oficir za vezu, kapetan Craig, dva komandosa britanske vojske iz puka Northamptonshire i Kraljevske artiljerije te pet tona hitnih zaliha.

Atkinson-ova misija (kodno ime Isinglass) bila je da se sastane sa grčkom ćelijom otpora u Atini, a zatim da oslobodi 18 odabranih savezničkih vojnika koje su Italijani držali u zatočeništvu. Atkinson je nosio ogromne količine novca u gotovini i zlatnicima, namijenjene kao pomoć MI9 i S.O.E. određenim pojedincima u okupiranoj Atini, kao i dva seta radio odašiljača za komunikaciju sa Cairo-m.

Craig je bio zadužen za drugu tajnu misiju kodnog imena “Coney Island”, koja je trebala da koordinira oslobađanje 30 britanskih bjegunaca koji su bili na ostrvu Antiparos-u.

U Atkinson-ovom džepu bio je njegov operativni papir sa upisanim naslovom „Ne smije se odvesti na obalu“. Sa svojom misijom i komplikovanim dvostrukim uputstvima, S.O.E. & MI9, trebao je predvidjeti ovo upozorenje. Tokom noći između 29. i 30. decembra 1941. godine “Triumph” je uplovio u uvalu Despotikos, gdje je pustio specijalni tim i zalihe. Kapetan John S. Huddart rekao je da 30 bjegunaca ima zadatak da izvrši proboj do Egeja i da će se vratiti po njih 9. i 10. januara kako bi ih odveo u Aleksandriju. Takođe je javio uspješan završetak prvog dijela misije.

Ovo je bila posljednja komunikacija primljena sa broda. Svi članovi S.O.E. tima uhvaćeni su na Antiparos-u i Atkinson-ovom operacijskom dokumentu, koji je sadržao imena 37 članova grčkog pokreta otpora u Atini, sa njihovim pseudonimima i kodnim brojevima, koji su pali u neprijateljske ruke. Informacije su proslijeđene njemačkim vlastima i svih 37 je privedeno i ubijeno, zajedno sa Atkinson-om. Ostali su odvedeni u koncentracione logore.

Posljednji napad južno od Soluna, “Triumph” je nastavio svoju misiju, čineći da se njegova prisutnost osjeća u blizini ostrva Milos i Naxos. 9. januara 1942. u 11:45 napao je cementni teretnjak “Rea” dok ga je vukao “Taxiarchis” južno od Souniona, a torpedo je eksplodirao na stijenama.

Nedavno smo, u istom dijelu dubine, identifikovali još tri britanska torpeda Mk VIII istog tipa, ta činjenica nas navodi da vjerujemo da je on lansirao više od jednog torpeda tokom posljednjeg napada. Posljednji put je podmornicu u pokretu vidio italijanski pilot koji je letio u tom području, oko četiri nautičke milje jugoistočno od Soluna.

rekao je Thoktaridis napominjući da je ova do sada izgubljena informacija pomogla da se riješi "zagonetka" sudbine ove podmornice.

Nakon toga nestaju svi tragovi broda i 23. januara 1942. britanski admiralitet je izjavio da se podmornica mora smatrati izgubljenom.

Nestalu podmornicu pronašli su, 81 godinu kasnije, Thoktaridis i njegov tim, koji su je opisali kao “vodeni grob za 64 heroja koji izaziva strahopoštovanje”. Leži na morskom dnu pod otvorenom vodom, sa položajem od osam stepeni desno, desetinama kilometara od obale. Periskopi i otvori su spušteni, što ukazuje da je bio u dubokom zaronu tokom posljednjih trenutaka, dok njegova dubina i usmjerena kormila ukazuju na to da se kretao na stabilnoj dubini. Na njegovoj kupoli nalaze se drveno kormilo, kompas i top od četiri inča koji je blago podignut. Zatvoreni su i otvori sa obje strane prolaza koji vode u unutrašnjost.

Svi otvori su bili zatvoreni. Desna torpedna cijev se otvorila i torpedo MK VIII je napola izvan podmornice. Čini se da je podmornica potonula zbog snažne eksplozije u prednjem dijelu, ali uzrok eksplozije još uvijek nije jasan.

Naše istraživanje se nastavlja, uglavnom na istorijskom nivou kako novi dokazi i činjenice izlaze na vidjelo, što će u kombinaciji sa informacijama koje sada imamo iz olupine i uz pomoć pomorskih stručnjaka specijalizovanih za podmornice i torpeda otključati tajne H.M.S. Triumph.

rekao je Thoktaridis.

Izvor: Amna.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply