Skip to main content
search
VijestiSvijet

Vjetroelektrane na moru: trijumf novih ideja ili mitovi

By 10/06/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Vjetroelektrane na moru (FLOW) odavno su hvaljene kao ključna tehnologija za globalnu eksploataciju vjetra na moru. Njime će velike brzine vjetra biti od velike koristiti na ogromnim prostranstvima mora, što će omogućiti da se do 2050. dosegne više od 1.500 GW operativnog kapaciteta.
Bez isplativog FLOW-a, malo je vjerovatno da će doći do značajnog razvoja vjetra na moru na zapadnoj obali SAD, Japana, Norveške i mnogim drugim tržištima.

Postoje stotine plutajućih projekata vjetroelektrana na moru u razvoju širom svijeta. Ipak, to ostaje predkomercijalna tehnologija. Ne postoje plutajući projekti komercijalnih razmjera koji su prošli konačnu odluku o ulaganju, a kamoli bili u funkciji.

Mnoga pitanja ostaju otvorena, poput toga koliko će to koštati, koji će od 100 plus dizajna biti uspješan ili će se velike popravke obaviti na licu mjesta ili u luci? Nažalost, neke uobičajene mitove oko plutajuće eksploatacije vjetrova još uvijek treba razotkriti. Pogledajmo nekoliko njih.

Zagovornici tvrde da će FLOW otvoriti ogromna nova područja morskog prostranstva sa većim brzinama vjetra, što će po vrijednosti dobijene energije biti znatno više od nekih dosadašnjih oblika eksploatacije vjetra (fiksne instalacije).

U stvarnosti, FLOW se gotovo sigurno neće takmičiti samo po cijeni, jer se vrijednost fiksnih instalacija još uvijek povećava. Dakle, često će trebati znatno veću brzinu vjetra kako bi bila održiva. Stoga očekujemo da će, tamo gdje postoje opcije za razvoj fiksnog ili FLOW-a, na prvom mjestu biti fiksni razvoj. U nekoliko zemalja, poput Velike Britanije, obje će se razviti.

Značajan kapacitet iz Scotwind-a i Keltskog mora doći će nakon 2030. godine kada već budu razvijena mnoga od najboljih mjesta za fiksno. Stoga to vide kao međusobno nadopunjavanje, a ne kao direktno takmičenje.

Najlakša podkonstrukcija je najbolja. Zagovornici tvrde da smanjena strukturna masa dovodi do nižih troškova proizvodnje, transporta i ugradnje. Programeri sa kojima je razgovarano cijenili su isporuku, pouzdanost i isplativost u ranim projektima. Iako su svjesni lakšeg dizajna inovatora, u igri su mnogo širi skupovi kriterijuma odlučivanja.

Standardizacija zahtijeva masovnu proizvodnju identičnih podkonstrukcijskih dizajnerskih riješenja. Ponekad se čuje kako lanac snabdijevanja traži standardizaciju i razmjere kao najbolje načine za smanjenje troškova.
Održivo rješenje može biti stvaranje mreža snabdijevanja koje industrijalizuju proizvodnju komponenata, a zatim ih prevoze do lokalizovane završne montaže.

Mitovi, nedokazana tehnologija, zbunjujući broj rješenja i nejasni troškovi daleko su od idealnih uslova za podsticanje novih učesnika na tržištu. Potencijalnim novim učesnicima potreban je uvid kako bi se stvorila bolja sigurnost ulaganja. Ispravno djelovanje zahtijeva jasnoću, razumijevanje, informisanost i znanje. Informisanje i edukacija bila je motivacija za razvoj novog Vodiča za plutajuću vjetroelektranu na moru. BVGA je dobio zadatak da ga stvori kao katapult za obnovljive izvore energije na moru u ime svog Plutajućeg centra izvrsnosti za vjetar.

Izvor: Recharge News

Podijeli vijest:

Leave a Reply